L'hivern acaba amb sensació de primavera

Donem l'entrada a la primavera climatològica amb l'estabilitat i les temperatures elevades que ens deixa l'hivern climatològic .

L\'hivern acaba amb sensació de primavera
L'hivern acaba amb sensació de primavera

L'hivern climatològic (des de l'1 de desembre 2018 fins al 28 de febrer de 2019) ha sigut càlid, sec i assolellat en general. Les dades registrades durant aquest període ens han deixat unes precipitacions per sota la mitjana de les dades del període 1981-2010. A les nostres terres, el darrer dia que es van registrar quantitats de precipitació considerables va ser el 13 de desembre del 2018, i va ser a la zona de les comarques del sud de València i nord d'Alacant, per exemple, a Confrides es registraren 62 litres i al nord interior de Castelló, amb els 33 litres de Cinctorres. 

Pel que fa a les temperatures, en general, han estat per damunt de la mitjana, segons el període de referència. 

Cal fer esment als darrers dies de febrer, en què hem tingut temperatures màximes més pròpies de l'estiu que no de l'època en què ens trobem. Podem parlar de temperatures de rècord a punts de la geografia espanyola i del Regne Unit (on s'han registrat per primera vegada temperatures superiors als 20 °C des que es tenen dades, concretament els 21,2 °C a Londres, el 26 de febrer de 2019). A les nostres latituds cal remarcar la temperatura registrada de 28,4 °C a Vilamarxant, el 27 de febrer.  A més a més, les temperatures mínimes aquesta segona quinzena han estat lleugerament per sota les registrades en el perídode de referència, per tant, hem viscut destacades amplituds tèrmiques (diferència entre la temperatura màxima i mínima), de més de 20 °C. 

Hem començat la primavera climatològica de la mateixa manera que ens deixa l'hivern, amb estabilitat i altes temperatures. El primer dia de març ha començat amb núvols que enteranyinen el cel i s'esperen temperatures al voltant del 25 °C. De cara al primer cap de setmana, les màximes pujaran de valent; de fet, es podrien fregar els 30 °C en alguns punts del golf de València. 

Sembla que tot indica que podem acomiadar-nos de l'hivern, però, si analitzem les dades oferides per Aemet sobre la tendència general per al període entre el 4 i el 24 de març encara podem tindre variacions de temperatura importants perquè, ja ho diu la dita popular: març habitual, un dia bo i un dia mal.  

També et pot interessar

stats