Els icebergs són els causants de l'ascens del nivell del mar?

No tot el desgel afecta d'igual forma a la pujada de nivell dels oceans

Desprendiment d'un iceberg a l'Antàrtida
Despreniment d'un iceberg a l'Antàrtida / Thomas Halfmann
19 de maig 2022 - 14:17

Quan es parla de desgel, ens venen al cap imatges d'icebergs i automàticament ho relacionem amb el canvi climàtic i amb l'augment del nivell del mar.

Iceberg
Iceberg / Naomi Booth

El desgel dels icebergs és una conseqüència de l'augment de les temperatures, però no farà que el nivell del mar als oceans puge. Per a argumentar aquesta afirmació ens basem en la física i el principi d'Arquimedes, que conclou que el volum que ocupa el gel en desfer-se és el mateix que el de gel submergit. Per tant, hi haurà més aigua en estat líquid, però no hi haurà més volum.

Aleshores, a què es deu aquest augment del nivell del mar?

A causa de la pujada de les temperatures, l'aigua es dilata i ocupa més espai, per tant, augmenta el volum i això fa pujar el nivell. Però la raó principal és el desgel de les glaceres. Les glaceres, a diferència dels icebergs, són masses de gel i neu però sobre superfície terrestre. Per la qual cosa, quan es desfan aporten grans quantitats d'aigua a l'oceà.

Un 10% de la Terra està coberta per aquestes masses de gel, les més extenses i importants són les de l'Antàrtida i Groenlàndia. El passat mes de març es van batre el rècord de temperatures a l'Antàrtida i el mes d'abril es van registrar temperatures per damunt de la mitjana a Groenlàndia o en altres països on també hi ha glaceres rellevants com ara el Pakistan, un fet que accelera aquest desgel.

Anomalia de temperatura del mes d'abril
Anomalia de temperatura del mes d'abril / @scottduncanwx

Així que, encara que es desferen tot els icebergs, això no contribuiria de forma directa a l'augment del nivell del mar, tot i que tindria greus implicacions en altres qüestions ambientals.

També et pot interessar

stats