Hui s'ha vist un arc de boira

Què és i com es forma? És el mateix que un arc de Sant Martí?

Hui s\'ha vist un arc de boira
Hui s'ha vist un arc de boira

Aquest matí, 7 de maig de 2019, s'ha pogut veure un arc de boira a la webcam de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) situada a Planes, al Comtat.

La imatge s'ha captat a les 7:48 hores, just en la direcció oposada al sol, que acabava d'eixir feia un 48 minuts.

Un arc de boira és similar, però no el mateix que un arc de Sant Martí. L'origen és paregut, perquè es forma per la reflexió i la refracció de la radiació en les gotes d'aigua, en este cas que formen part de la boira. A més a més, s'ha d'observar en la mateixa direcció respecte a sol, que hauríem d'observar l'arc de Sant Martí. 

Ara bé en el cas de l'arc de boira el tamany de les gotes d'aigua és la clau. A l'arc de Sant Martí, la reflexió i la refracció de la radiació es produeix en les gotes de pluja, que són d'unes dimensions més grans que les gotes que formen la boira. 

La boira està formada habitualment per gotes d'aigua de grandàries inferiors a 0,05 mil·límetres, amb aquestes dimensions, i la relació amb les longituds d'ona incidents, comença a produir-se un altre fenomen anomenat difracció.

La conseqüència és que la radiació que arriba a cada gota és el resultat de diferents dispersions i interaccions, que provoquen que les diferents longituds d'ona (colors) es barregen i això crea un color resultant blanquinós. Només els dos extrems ens permeten apreciar tonalitats rogenques o blaves, i no sempre.

Si la boira és molt densa o estem dins de la boira, no arriba prou intensitat de radiació per a veure el fenomen, per tant, necessitem boira i també que nosaltres estiguem situats en una zona favorable per a l'observació.

Aquest fenomen òptic està relacionat amb altres fenòmens òptics similars, com ara la glòria i l'espectre de Brocken.

Ací podem veure la boira o els núvols baixos que hi havia aquest matí des de dalt, en este cas amb una altra webcam d'Avamet.

Després, a les 9:24 hores, la boira s'ha desfet, el sol ha pujat d'altura respecte a l'horitzó i el fenomen òptic ha desaparegut.  

Atents a les pròximes boires i a la caça de l'arc de boira. Sort.

També et pot interessar