Els fenòmens meteorològics extrems, a debat
Persones expertes de tot l'Estat es reuneixen a València per parlar de la relació entre el canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems.
Han augmentat les sequeres, les pluges torrencials i les onades de calor al Mediterrani? Tot sembla indicar que sí i que anem cap a un clima més extrem, en un món com el Mediterrani on la irregularitat ja és una característica climàtica.
Sempre és difícil associar un fenomen concret amb l'escalfament global del planeta, però les evidències són cada vegada més clares. I precisament, per parlar de la relació entre el canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems, aquest dimarts a València es donen cita persones expertes del camp de la meteorologia i climatologia vingudes de tot l'Estat. Les jornades les organitza l'Agència Estatal de Meteorologia i se'n pot consultar el programa en el seu Twitter.
Sense dubte, un del fenòmens més evidents, alhora que preocupants, és l'augment de la temperatura de l'aigua de la mar. De fet, tal com es veu en el mapa següent, des del 1982 fins al 3 de desembre d'enguany, la temperatura del Mediterrani ha pujat 1,35°C. Aquest ascens tèrmic no ha sigut homogeni i s'ha produït un calfament de l'aigua més ràpid al Mediterrani oriental que al central.
Hi ha molts factors que influeixen en aquest ascens tèrmic de l'aigua del mar, entre d'altres la sobreexplotació i la urbanització massiva de les costes. Però el calfament global també hi té un paper important. I ja ho sabeu, una mar més càlida implica més evaporació i més energia en tot l'engranatge climàtic.
En el sistema climàtic tot està interrelacionat i qualsevol acció antròpica, és a dir, causada pels humans, comporta un impacte en el medi. Del que es tracta, doncs, és de mitigar els nostres impactes per a conservar una terra que compartim amb moltes altres formes de vida.