Febrer molt càlid i sec

Pols en suspensió i mar de núvols al Comtat
Pols en suspensió i mar de núvols al Comtat

Febrer destaca per ser un més de contrastos, tal com es pot deduir del refranyer popular: pel febrer, un dia de sol i l'altre al braser. I tot i que el braser no ha fet molta falta, sí que hem tingut dues meitats ben diferenciades. La primera, marcada pel ponent i les temperatures agradables, i la segona, pel vent d’origen marítim, núvols abundants i un ambient humit i fresc. A més a més, enguany s'ha afegit, de forma destacable, la pols en suspensió.

Pols en suspensió del dia 5 de febrer.
Pols en suspensió del dia 5 de febrer.

Hem tingut diverses intrusions de pols en suspensió al llarg del mes, però va destacar l’episodi de la matinada del 5 al 6 de febrer, amb una massa d’aire provinent directament del desert d’Algèria que va deixar una gran quantitat de pols en totes les superfícies. Aquest fenomen s’anomena deposició seca de pols, i a diferència de la pluja de fang, la pols es deposita sense precipitació.

Pel que fa a les temperatures, s’han mantingut en general per damunt de la mitjana climàtica, especialment la primera quinzena, i tot i que la segona meitat del mes ha estat més fresca en les hores diürnes, les nits continuaven sent ben suaus.

Amb tot això, febrer de 2021 ha sigut 2,4 °C més càlid del que correspondria climàticament, i especialment càlid a l’interior nord, amb anomalies pròximes als 4 °C en poblacions dels Ports, com Morella i Castellfort.

La precipitació ha sigut escassa en general, amb un dèficit del 60%, tot i la nuvolositat abundant de les últimes dues setmanes del mes. Destaca l’episodi de ruixats dels dies 21 i 22, amb precipitacions intenses, fins i tot acompanyades de tronades, amb quantitats destacables sobretot a l’Alt Millars.

De fet, és el que es pot observar en el mapa de la distribució de pluja, amb els màxims a l’interior de la meitat nord, especialment a causa d’aquest episodi de tronades. La zona menys afavorida per la precipitació ha sigut el sud del golf de València i les comarques del sud, on destaquen poblacions com Oliva, Xàbia, Rojals o Torrevella, en les quals no es va enregistrar cap precipitació apreciable.

Resumint, un mes de febrer marcat per la poca pluja, les temperatures suaus, en general, i les intrusions de la pols sahariana.

També et pot interessar

stats