Equinocci de tardor de 2020

Què passa perquè hui siga l'equinocci? Ací tindreu tota l'explicació per a entendre què hi passa.

Transició entre el solstici d'estiu i l'equinocci de tardor.

Després de 93 dies i 15 hores d'estiu astronòmic, com cada any, el Sol torna a creuar l'equador celeste durant el seu camí cap al tròpic de Capricorn i el solstici d'hivern. Hui dimarts 22 de setembre a les 15:31 hores la inclinació de la terra respecte del Sol -pla de l'eclíptica- serà 0 °, és a dir, el Sol estarà justament situat perpendicularment respecte de l'eix de rotació terrestre. En eixe precís moment es dona l'equinocci o “igual-nit”, és a dir, la durada de la nit i el dia seran iguals en tot el planeta. Per cert, com a curiositat, durant els equinoccis, un de tardor i l'altre de primavera, són els únics dies de l'any en què el sol ix per l'est i es pon per l'oest pur.

Una vegada el Sol creue l'equador, la terra anirà variant el seu eix de rotació fins als -23,5 ° respecte del Sol. D'aquesta manera, el dia 21 de desembre, el Sol es trobarà sobre el tròpic de Capricorn, dia en què entrarem en l'hivern astronòmic.

Entre hui i el 21 de desembre estarem immersos en la tardor astronòmica. Enguany la durada serà de 89 dies i 20 hores, i suposarà la transició fins als dies més curts de l'any. Des de hui fins al solstici d'hivern perdrem quasi tres hores de sol, en concret 166 minuts.

Bona tardor a tots!

També et pot interessar

stats