Canvi de tendència

Les prediccions a llarg termini plantegen un escenari amb un domini del vent de component marítim.

Canvi de tendència
Canvi de tendència

La situació meteorològica d'estabilitat que estem arrossegant les últimes setmanes pareix que comence a canviar. L'anticicló tendirà a retirar-se al nord a mesura que avance la setmana, i sembla que començarà a dominar un flux de vent marítim que ens deixarà dies més variables, més nuvolositat i temperatures més fresques durant les hores centrals del dia.

Anomalia positiva del geopotencial a 550 hPa que domina sobre la Península.

Tot apunta que esta tendència s'allargarà fins la segona setmana d'abril. Segons les prediccions a llarg termini del centre europeu, acabaria l'anomalia positiva de geopotencial* a 5.500 metres, que ha dominat durant tot el mes de març. Què vol dir açò? Sembla que l'anticicló s'estabilitzaria durant la primera quinzena d'abril al nord d'Europa, i continuaria afectant-nos a nosaltres un marcat flux de vent marítim, que deixaria un ambient més humit i fresc a les hores centrals del dia.

Com es pot veure, els colors rogencs que corresponen a l'anomalia positiva del geopotencial es retiren cap al nord la primera setmana d'abril, i durant la segona van estabilitzant-se cap al nord d'Europa. A la nostra latitud, per contra, van apareixent colors blavosos que indiquen aquesta anomalia negativa de la pressió.

Cal tindre en compte que estem parlant de tendències i que no estem fent una predicció definitiva. Però les prediccions són optimistes i es pot albirar una primera quinzena d'abril amb màximes suaus i més humitat a l'ambient.

*Nota: el 'geopotencial' podria definir-se com la distribució de les pressions dels diferents nivells de l'atmosfera. A un anticicló, li correspon un geopotencial alt, mentre que a una borrasca li'n correspon un de baix.

També et pot interessar

stats