On és la calor?
Estiu al nord d'Europa, primavera a la Península
Si bé ahir dilluns vam tindre temperatures elevades, en alguns casos fins i tot per damunt dels 30 °C, el fet cert és que estem immersos en una dinàmica atmosfèrica poc estiuenca. Segons dades d'Aemet, ahir va ser el dia més càlid del que portem d'any a Alacant, amb una màxima de 28,7 °C, i a Castelló, on es va arribar a 27,7 °C. A València, amb 29,9 °C, es van quedar a una dècima del passat 28 de març, quan s'hi va arribar als 30 °C, el dia més càlid, de moment, d'enguany.
Però no a tot Europa estan tenint unes setmanes d'ambient suau i borrascós. Al nord del continent, les temperatures estan sent especialment càlides, i fins i tot s'han batut rècords de calor. Sense anar més lluny, el passat tres de juny es va arribar als 31,9 °C a Oslo, una temperatura que superava l'anterior rècord de 31,3 °C del 8 de juny del 2007. És a dir, actualment estan registrant-se temperatures de fins a 10 °C superiors al normal. I a Suècia, a Uppsala, van tenir 31,5 °C el passat cap de setmana.
Temperatures màximes registrades el 3.6.2018. / Meteociel.fr
Anomalia de la temperatura a 850 hPa a les 14.00 h del 3.6.2018. / Tropicaltidbits.com
Si ens centrem en la Península, per davant ens vénen dos dies més de temperatures inferiors a les normals, com es pot veure en els mapes següents d'anomalia de les temperatures màximes. Crida molt l'atenció que en gran part de la Península, especialment en la zona interior, aquest dimecres es registraran temperatures d'entre 5 °C i 10 °C per sota del normal.
Anomalia de la temperatura màxima prevista per al 6 de juny respecte del període 1981-2010
Anomalia de la temperatura màxima prevista per al 7 de juny respecte del període 1981-2010
I molts es pregunten quan arribarà la calor d'estiu. Sembla que entre divendres i dissabte pujaran les temperatures, però de cara a diumenge podrien tornar a baixar. Caldrà esperar un poc més per a tindre una sensació d'estiu.