La calima transporta pol·len d’Àfrica i agreuja les al·lèrgies a la tardor

Tot i que està tenint una durada inusitada, no és una situació extraordinària

 

Les al·lèrgies s'agreujen per la calor i el pol·len d'artemisia que arriba d'Àfrica / À Punt Oratge

No està sent un bon inici de tardor per a les persones al·lèrgiques. L'anticicló i les altes temperatures afavoreixen l'arribada de calima des del nord d'Àfrica, carregada de pol·len d'artemísia. Una segona primavera que fa augmentar els efectes de les al·lèrgies estacionals fora de temporada.

Mapa que mostra l'entrada d'aire procedent del nord d'Àfrica
Mapa que mostra l'entrada d'aire procedent del nord d'Àfrica / À Punt Oratge

En el mapa es pot observar l'entrada d'aire procedent del nord d'Àfrica que deixa sobre la Península temperatures altes i calima. Una situació cada vegada més habitual que fa caducar l'antiga concepció de les quatre estacions de l'any que encara es manté en altres parts d’Europa, explica Enrique Moltó del laboratori climàtic de la Universitat d’Alacant. És per això que la calor que estem experimentant aquesta tardor ja no és una situació extraordinària en si mateixa, tot i que sí que ho és la seua durada i intensitat.

L'ambient térbol no porta només pols del desert en suspensió, també transporta pol·len de les plantacions d'artemisa ubicades al nord d'Àfrica, unes partícules que pesen poc i es mouen còmodament a través dels corrents d’aire.

Una planta d'artemisia
Una planta d'artemisia / À Punt Oratge

L'artemísia és molt apreciada per les propietats medicinals, però el seu pol·len és un dels màxims responsables de les al·lèrgies estacionals.

Entre els símptomes, es poden experimentar rinitis al·lèrgiques en forma d'esternuts, irritació d'ulls, nas i gola, congestió nasal i mocs. 

També et pot interessar

stats