Atenció i precaució amb la radiació ultravioleta
A finals de maig arriba la mateixa radiació que a mitjans de juliol.
La radiació solar és l'energia electromagnètica que prové del Sol. Aquesta energia no arriba a la superfície terrestre de manera constant, la quantitat varia durant el dia i al llarg de les estacions de l'any, i depén directament de la composició i de la quantitat d'atmosfera que travessa la radiació abans d'arribar a la superfície i, per tant, depén de l'angle d'incidència amb què ens arriba.
Quan el Sol està a més altura sobre l'horitzó, la radiació solar travessa menys atmosfera per a arribar a la superfície de la Terra que quan el Sol està a prop de l'horitzó. És per això, que en la primera situació la radiació solar és major que en la segona. En el segon cas, el Sol està més baix i la radiació solar travessa més atmosfera i arriba més esmorteïda.
Aquesta valoració és pot fer de manera genèrica per a qualsevol longitud d'ona que arriba des del Sol, i en particular per a la radiació ultravioleta.
La variació de l'altura solar al llarg del dia és la causa principal de la variació diària de la radiació solar ultravioleta a la nostra latitud, i el migdia és el moment quan més intensa és la radiació que arriba a la superfície.
Com que a l'estiu tenim un horari oficial avançat dues hores respecte de l’horari solar, el màxim de radiació es registra a les 14:00, hora local. Sempre cal extremar les precaucions amb el sol, però sobretot dues hores abans i dues hores després del migdia solar, és a dir, entre les 12:00 h i les 16:00 h, hora oficial.
Al llarg de l'any, la major causa de variació de la radiació solar és el fet que la Terra orbita al voltant del Sol inclinada respecte de l'eix de rotació, i això provoca que l'altura màxima diària del Sol canvie d'acord amb el mes en què estem.
Hi ha altres factors que també fan canviar la quantitat de la radiació solar que arriba a la Terra, com ara els canvis de composició de l'atmosfera, els cicles solars o la distància de la Terra al Sol. Ara bé, aquests factors causen una variació de la radiació solar, que en aquesta comparació, no és significativa ni comparable a la que causa la inclinació de la Terra.
La radiació solar màxima que arriba a la superfície de la Terra depén en primera aproximació de l'altura del Sol, no depén de la temperatura de l'aire.
Els dies que més alt tenim el Sol a la nostra latitud són els dies al voltant de l'equinocci d'estiu, és a dir, cap al 21 de juny. És per això que, si tenim el cel ras, són els dies que potencialment podem tindrem més radiació en la superfície.
La radiació solar màxima a finals de maig és comparable a la que arriba a mitjans de juliol. La radiació que arriba a finals d'abril és comparable a la que arriba a mitjans d'agost.
Si al juliol i a l'agost ens protegim del sol, cal fer-ho també en els mesos d'abril i maig.
De fet, ens hauríem de protegir del sol tot l'any.
Per tractar de conscienciar la societat del perill de l'exposició excessiva a la radiació solar ultravioleta, es va crear l'índex de radiació ultravioleta. Aquest índex és una manera de disposar d'una escala clara i senzilla del nivell de radiació ultravioleta que tenim, o podem registrar en cada moment.
Estigueu atents a la pròxima entrada en el web de l'oratge.