Com cada any, arriba la pluja d'estreles dels Perseids
La pluja d'estreles més popular registrarà el màxim els pròxims dies. Com i quan podem observar-la?
Arriba el final de la primera quinzena d'agost i arriba l'espectacle dels Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç.
Conegudes col·loquialment com a estreles fugaces, realment són meteors.
Totes les nits de l'any podem veure meteors, encara que hi ha algunes nits que podem veure'n més de l'habitual. Eixos dies arriben més meteorits que la mitjana a l'atmosfera.
Aquests períodes de l'any quan es registren més meteors que la mitjana, les anomenem pluja d'estreles.
Habitualment aquestes pluges d'estreles reben el nom del lloc del cel o constel·lació d'on pareix que arriben. Si pareix que arriben des de Lleó, es diuen Leònids; des de Perseu, Perseids.
Per què alguns dies hi ha més?
Perquè eixos dies de l'any la Terra travessa zones de l'espai on hi ha més partícules, meteorits. Aquestes partícules són deixades per cometes o asteroides. Com que la Terra passa per les mateixes zones del Sistema Solar cada any, les pluges d'estreles es repeteixen més o menys les mateixes dates de l'any.
Eixos meteorits quan entren a l'atmosfera es cremen i són els que provoquen els meteors que són visibles, habitualment de nit, encara que alguns poden arribar a ser visibles de dia.
Les estreles fugaces es produeixen quan xicotetes partícules de roca que hi ha a l'espai, normalment més xicotetes que els grans de sorra de la platja, meteorits, entren a l'atmosfera de la Terra i es cremen amb la fricció a les capes més altes, a uns cent quilòmetres d'altura. Moltes d'elles es vaporitzen, altres arriben a la superfície de la Terra.
Des de mitjans de juliol fins a final d'agost, la Terra viatja per una zona de l'espai on hi ha moltes partícules deixades pel cometa 109p/Swift-Tuttle, que gira al voltant del Sol amb un període de 133 anys i que va ser descobert el 1862.
Aquestes partícules, quan entren a l'atmosfera, originen la coneguda com a pluja dels Perseids, perquè observades al cel pareix com si totes arriben des de la constel·lació de Perseu.
També són conegudes com les Llàgrimes de Sant Llorenç, ja que la festivitat és el 10 d'agost.
I com serà enguany?
L'any 2020 el màxim dels Perseids serà el dimecres 12 d'agost a les 15:13 h. A eixa hora, si fora de nit i les condicions d'observació foren bones, podríem observar fins a 110 meteors per hora, però solament amb condicions ideals.
Les millors nits per a l'observació seran les nits de l'11 al 12 d'agost i, sobretot, del 12 al 13 d'agost.
Enguany la lluna està minvant i la tenim aquestes nits al 54% el dia 11, quan eixirà a les 00:41 h, i al 44% el dia 12, quan eixirà a les 1:09 h.
La constel·lació de Perseu està més alta justament abans de l'eixida del Sol, i sempre es recomana observar a eixes hores, però enguany de matinada tindrem la lluna minvant, per tant quasi millor intentar observar després de la posta de Sol i abans que isca la lluna.
PLUJA D'ESTRELES DELS PERSEIDS 2020
QUAN: del 17 de juliol al 24 d'agost
MILLOR NIT: 12 al 13 d'agost
PIC PREVIST: dia 12, a les 15:13 h
FASE DE LA LLUNA: minvant 42%
MÀXIM: 110 meteors per hora
VELOCITAT MITJANA DELS METEORS: 59 km/h, 212.400 km/h
ASSOCIADES AL COMETA: 109p/SWIFT-TUTTLE
CONSELLS: Observar a simple vista. Allunyar-se de ciutats i de la contaminació lumínica. Abrigar-se i tombar-se.
Esperar uns minuts que els ulls s'adapten a la foscor, i no mirar la pantalla del mòbil mentre observem els meteors.
Les millors nits seran la nit de l'11 al 12 d'agost i la nit del 12 al 13 d'agost.
Bona observació!