Alineació matinal de planetes

Abans de l'eixida del Sol, mirant cap al sud-est.

Alineació matinal de planetes
Alineació matinal de planetes

Aquests dies, abans de l'eixida del Sol i mirant direcció sud-est podem veure, principalment, dos astres que brillen amb força. 

Aquests astres no són estreles, són planetes, i abans de l'eixida del Sol els veurem alineats.  A partir de les 06:15 h ja podem veure els tres astres a l'hora per damunt de l'horitzó.

Des de baix cap a dalt, i d'esquerra a dreta, primer trobarem més a prop de l'horitzó Saturn, amb menys brillantor i amb tonalitat taronja. Més cap a la dreta i amunt veurem l'astre que domina el cel matinal, el planeta Venus, amb color blanc. I un poc més separat cap a la dreta i amunt, trobarem el planeta Júpiter, també de color blanc, però amb una brillantor inferior a Venus.

Recordem que el que veiem és la llum solar reflectida pel planeta i, com a curiositat, cal saber que la llum tarda poc més de 7 minuts i mig en arribar des de Venus a la Terra, uns 45 minuts en arribar des de Júpiter i, 1 hora i 26 minuts en arribar des de Saturn. 

Si els observem amb un telescopi, encara que siga xicotet, podrem veure els anells de Saturn, i les 4 gran llunes de Júpiter. Bona observació.

Salut i bon cel!  

També et pot interessar

stats