Abril fred i humit

S’ha repetit el patró del mes de març: abril ha vingut marcat per la nuvolositat, les precipitacions i les temperatures per davall de la mitjana.

meteosaps abril21 suera
05 de maig 2021 - 13:31

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), abril de 2021 ha sigut un mes fred i humit. La temperatura mitjana al conjunt de la Comunitat Valenciana ha sigut de 12,5 °C, és a dir, 0,5 °C inferior a la mitjana del període 1981-2010.

Hem tingut, igual que va ocórrer al mes de març, un predomini del vent de component marítim: això ha afavorit les humitats elevades i la presència de nuvolositat abundant. Per aquest motiu, tot i que les mínimes han sigut un poc més altes del que és habitual, la baixa insolació ha propiciat temperatures màximes notablement inferiors a la mitjana. És un fet que ha donat com a resultat un mes, en conjunt, fred.

El més significatiu de la distribució diària de la temperatura va ser el descens tèrmic entre els dies 6 i el 7: la primera jornada es van registrar les temperatures més altes del mes, superiors als 30°C en alguns punts de les comarques centrals i del sud. La jornada següent va fer fred i es van registrar gelades en punts de muntanya.

Pel que fa a la precipitació, l’acumulat mitjà ha sigut proper als 90 l/m², concretament de 87,9 l/m², és a dir, un 77% superior que la mitjana del període 1981-2020 (49,6 l/m²). Per tant, el mes ha sigut qualificat per l’Aemet com a molt humit. Ha sigut pluja caiguda en molts dies i, per exemple, a la ciutat de València ha sigut el mes d’abril amb més dies de pluja apreciable (18) des que hi ha dades.

Segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), els registres de precipitació més elevats s’han donat en punts de la Canal de Navarrés i de la Plana Baixa. De la Canal de Navarrés destaquen els observatoris de Xella (186 l/m²), Énguera - Benali (181 l/m²) i Bicorb - Los Botijos (170 l/m²). De la Plana Baixa és significatiu el registre de la Vilavella (182 l/m²)

Els mínims, inferiors als 50 l/m² mensuals, s’han donat en punts dels Ports, el Baix Maestrat, la Plana d’Utiel-Requena i a la ciutat d’Alacant, un fet que contrasta amb els registres al nord de la comarca de l’Alacantí (a Agost s’han registrat 167 l/m²).

També et pot interessar

stats