Abril anòmal
La persistència de dies humits i frescos a la Comunitat Valenciana contrasta amb un abril càlid i sec a l’Europa central.
L’abril que hem deixat arrere va camí de convertir-se en un dels més excepcionals de les últimes dècades, pel que fa a l'oratge. La persistència del bloqueig anticiclònic al nord d’Europa i de la circulació de borrasques a les nostres latituds han provocat un canvi en el patró meteorològic més habitual.
Són moltes les ciutats del centre d’Europa en què pràcticament no ha caigut ni una gota. Hi destaquen Londres, amb només 4 dies de pluja durant tot el mes, i París, on només han arreplegat 3 l/m². Aquesta falta de pluja ha tingut com a conseqüència un augment dels dies assolellats i de les temperatures que s'han registrat. De fet, Météo-France qualifica l’abril d’enguany com el tercer més càlid des que es tenen registres.
Menció especial al que passa en gran part del centre d’Europa amb les pluges. Alemanya ja parla del tercer abril més sec des que es tenen registres i crida molt l’atenció la dada que ens arriba de Txèquia. El 29 d’abril el Ministre de Medi Ambient va afirmar que el país s’enfronta a la pitjor sequera dels últims 500 anys. L’agricultura n’és la gran perjudicada, ja que depén de les reserves d’aigua subterrània, que estan en mínims mai vistos.
És evident que aquesta sequera no només és atribuïble a un abril molt sec. La situació s’arrossega des de 2015. Sense anar més lluny, l’any 2019 va marcar un rècord de sequera a Europa. Molts dels rius habitualment cabalosos del continent mostraven un aspecte desolador, com l’Elba, a Txèquia, on van aparéixer les hungry stones o pedres de la fam. Són pedres normalment submergides on es pot llegir la inscripció següent: "Quan em veges, plora", en al·lusió als temps de fam i necessitat que s’albiraven per la falta d’aigua quan apareixien les pedres.
D’uns anys ençà s'observa una disminució de la pluja i de les nevades, però alhora un increment en la necessitat de més recursos hídrics, ja que, en augmentar la temperatura, augmenta l’evapotranspiració de les plantes. És a dir, necessiten més aigua per a completar el cicle vital.
No només Txèquia es veu colpejada per la sequera extrema. A Polònia les autoritats han afirmat que el nivell de reserves d’aigua del país és equiparable al d’Egipte i s’estan multiplicant els incendis forestals. I a Alemanya informen que el baix nivell del Rin dificulta la navegació de mercants.
Com si es tractara del món al revés, a casa nostra les quantitats de pluja que s'han arreplegat l’abril d’enguany parlen per si soles.