El mes de març més ventós dels últims 37 anys

No feia tant de vent des del desembre de 1981. Les dades confirmen que març de 2018 ha sigut el més ventós. 

Vista de Bocairent, el divendres 30 de març
Vista de Bocairent, el divendres 30 de març / Blai Vanyó

Diu la saviesa popular: "Març ventós i abril plujós fan el juny florit i hermós". "Març ventós, per a l'agricultor profitós, i per al mariner desastrós". O també, "Març marçot, mata la vella a la vora del foc".

Aquesta saviesa popular fa referència a la variabilitat del mes de març i el caràcter ventós, que habitualment tenen alguns dies. Ara bé, enguany ha sigut més ventós del normal.

L'Agència Estatal de Meteorologia registra el vent a l'aeroport de València de manera continuada des de 1966. Les dades confirmen que el mes de març de 2018 ha sigut el més ventós des que hi ha dades.

Si considerem tots els mesos, el de març de 2018 és el més ventós des del desembre de 1981.

Rosa dels vents de l'aeroport de València. Mitjana de 1981 a 2010 / Aemet

Rosa dels vents de l'aeroport de València. Març de 2018 / Aemet

La rosa dels vents mensual ens informa de les direccions en què ha bufat el vent al llarg del mes.

En la rosa dels vents mitjana de 30 anys del mes de març a l'aeroport de València, podem observar dos pics, o direccions en què predomina la direcció del vent. Un pic cap a l'esquerra, que indica el predomini del vent de ponent, i un altre pic cap a la dreta, que ens indica que també tenim habitualment brises de l'est.

La rosa dels vents d'enguany és molt aclaridora de com ha sigut el mes. Enguany ha desaparegut el pic de la dreta i domina el pic de l'esquerra, això vol dir que no hem tingut quasi dies de brises i que ha predominat el vent de ponent quasi tot el mes. A més, la quantitat d'hores amb vent encalmat en aquest observatori ha sigut enguany de l'1%, quan habitualment és el 7%. Enguany, poca calma.

Aquesta circulació de ponent ha afavorit l'arribada de fronts des de l'oest, que han deixat les precipitacions més importants a l'oest i al centre de la península.

També et pot interessar

stats