Acció Ecologista Agró obté 35.000 euros amb el micromecenatge per a ampliar la marjal d'Almenara

Es tracta de la quarta iniciativa semblant en la zona en 22 anys i ara es pretén adquirir una muntanyeta situada al costat de la zona humida

La marjal d'Almenara / À Punt NTC
02 d'octubre 2023 - 19:10

La marjal d'Almenara (Plana Baixa) és una de les zones humides en millor estat del Mediterrani occidental. Una mostra de custòdia del territori a càrrec d'Acció Ecologista Agró, que ara té en marxa un nou projecte de micromecenatge per a comprar una muntanyeta situada al costat de l'espai. 

No és la primera vegada que compren terra per a protegir-la: la primera col·lecta es va reunir fa 22 anys i ja van per la quarta. Allà pel 2001, l’associació ecologista va arribar a un acord amb el propietari dels terrenys, conegut com a Tio Pepet, per a comprar-li l'hort de tarongers i ampliar la marjal d'Almenara. Van arreplegar els diners amb una col·lecta que hui en dia rebria el nom de crowdfunding pel mot anglés i micromecenatge pel mot en valencià. 

L'objectiu era fer brollar l'aigua d'un antic aqüífer, que 22 anys després continua regant la marjal. La idea els la va donar el botànic Cavanilles, que ja el 1795 va documentar l’existència del brollador, segons ha explicat a À Punt Notícies un membre de l’associació.

Al llarg dels anys, Acció Ecologista Agró ha comprat altres espais al voltant de la marjal d'Almenara, que té la màxima figura de protecció internacional de zones humides; el conveni Ramsar. Ara volen ampliar-la amb la compra de la muntanyeta de la Ràpita, que ofereix “una preciositat de vista” de la part sud i central de la marjal. Així mateix, als peus de la muntanyeta hi ha restes de la línia defensiva XYZ de la Guerra Civil, que formen part de la memòria històrica col·lectiva. 

Des que van començar la campanya de micromecenatge al juliol han aconseguit arreplegar els 35.000 euros que estimen que els costarà comprar el terreny, però la transacció està pendent de juí. Recentment, han descobert que el propietari anterior ha venut ja el terreny, però la llei estableix que Agró, com a propietari del terreny adjacent, té dret de recompra.  

Als peus de la muntanyeta hi ha restes de la línia defensiva XYZ de la Guerra Civil. Acció Ecologista Agró continua la seua batalla pacífica per a conservar la marjal d'Almenara.

També et pot interessar

stats