Estiu sufocant a Europa

Les altes temperatures i la falta de pluja fan ressuscitar el fantasma del temut estiu de 2003 a Europa.

Estiu sufocant a Europa
Estiu sufocant a Europa

Els rigors de l'estiu es deixen notar enguany, especialment al nord d'Europa i a Sibèria. Ja venim d'un mes de juny anormalment càlid, amb rècords de calor en molts països del centre i nord del continent. De fet, segons les dades que ofereix l'administració americana de l'atmosfera i l'oceà, la NOAA, el passat mes de juny ha sigut el tercer més càlid des de 1880 a escala mundial, mentre que a Europa ens hem de remuntar fins al fatídic 2003 per a trobar temperatures tan elevades i, sobretot, tan constants. I aquest mes de juliol sembla no donar treva.

Països com Suècia estan desbordats pels incendis forestals i la falta de pluja ha canviat el paisatge tradicionalment verd de la Gran Bretanya. Recordem que, lluny del que se sol pensar, l'estiu és l'estació més plujosa al centre i al nord d'Europa, però enguany les borrasques passen de llarg. Sense anar més lluny, a la major part del Regne Unit, la pluja caiguda aquest juliol no arriba ni al 33% de l'habitual. Només cal fer un colp d'ull a vista de satèl·lit per adonar-se que la verdor del camp anglés s'ha vist substituït per un ocre més propi de les nostres contrades.

Amb l'ajuda del satèl·lit Terra i de les mesures que pren el seu sensor Modis ens podem fer una idea clara de com han sigut els primers 15 dies de juliol d'enguany a Escandinàvia. I en alguns punts, especialment de Noruega i Suècia, parlem de valors de temperatura de fins a 5 °C per damunt de la mitjana. Cal tindre en compte, això sí, que no estem parlant de valors absoluts ni de màximes d'un sol dia, sinó de mitjanes.

Amb aquesta calor i la falta de pluja, tot s'encén com una tea. Només a Suècia, fins al 20 de juliol s'havien cremat 10.000 hectàrees de vegetació, el que suposa 24 vegades més del que es va cremar, de mitjana, en els últims 10 anys. No cal dir que els serveis d'emergència i extinció estan desbordats i han hagut de demanar ajuda a altres països europeus.

Focs d'Escandinàvia des del satèl·lit Terra el passat 20 de juliol. Font: NASA

Sembla el món al revés, perquè en gran part de la península Ibèrica, el juliol d'enguany està resultant més fresc del normal. De fet, a dia de hui encara no s'ha arribat als 40 °C a Sevilla o Còrdova. Enguany podem afirmar, per tant, que l'oratge està més boig que mai.

També et pot interessar

stats