Enguany tenim borrasques amb nom propi

Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, Felix, Gisele. És útil que les borrasques tinguen nom propi?

Llista de noms proposats per a l'hivern 2017-2018

Posar nom a les borrasques no ve de nou

A les illes del Carib posaven als huracans el nom del sant del dia que havien ocorregut. Abans d'acabar el segle XIX Clement Wragge, meteoròleg australià, va començar a donar nom de dona a les tempestes tropicals. A Europa, el 1954, Karla Wege, estudiant de l'Institut de Meteorologia de la Universitat Lliure de Berlín, va suggerir anomenar les borrasques i els anticiclons del centre d'Europa. Des del 1954 aquest Institut va donar noms femenins a les borrasques i noms masculins als anticiclons, per a poder seguir-los més fàcilment en els mapes del temps.

Al llarg de la Segona Guerra Mundial es va fer habitual entre els meteoròlegs donar nom a les borrasques que es desplaçaven al llarg de l'oceà Pacífic per a poder identificar-les. El 1953 els Estats Units d'Amèrica van començar a fer ús de noms femenins per a nomenar els huracans. Aquesta tradició va continuar fins al 1978, quan van començar a alternar noms femenins i masculins a la zona est del Pacífic Nord. A partir del 1979 també els van alternar a les zones de l'Atlàntic i el golf de Mèxic. Actualment hi ha diverses llistes de noms establides per a diferents zones del món que s'utilitzen per a identificar els huracans o tifons.

Vols adoptar una borrasca?

Mapa de superfície previst per al dissabte dia 10, amb la situació de la borrasca Felix (identificada amb la imatge de Fèlix el gat)

Al novembre del 2002 va nàixer "Adopta un vòrtex", que permet al públic ser client i adoptar una borrasca o un anticicló. Per a suggerir un nom cal pagar una quantitat de diners, que serà dedicada a la investigació meteorològica. Un anticicló, que habitualment té una vida més llarga, val 299 euros i una borrasca, 199 euros.

És útil donar nom a les borrasques?

L'experiència a l'hora de comunicar la situació i evolució de diferents huracans en els mitjans de comunicació va demostrar que era més útil i evitava malentesos fer servir noms propis per a cada huracà, més que fer ús de la posició amb latitud i longitud. I més encara si tenim actiu més d'un huracà alhora.

El Grup de Treball per a la Cooperació entre Pronosticadors Europeus (Working Group for the Cooperation between European Forecasters) està estudiant poder establir un marc comú i normalitzat per a anomenar borrasques d'alt impacte social a Europa.

Arribem amb retard

Des del 2015 el Centre Meteorològic Britànic (Met Office) i l'Irlandés estan coordinats per a donar nom a les borrasques que es considere que poden ser molt profundes i causar danys o problemes considerables a la població.

I des del 2017 el Centre Meteorològic Francés (Météo France), l'Institut Meteorològic de Portugal i la nostra Agència Estatal de Meteorologia han decidit anomenar les borrasques que puguen provocar avisos de nivell taronja o roig en alguns dels tres països.

Noms previstos per a les borrasques de l'hivern 2017-2018 pel Met Office i el Centre Meteorològic Irlandés

Qui dóna el nom?

En el nostre cas el primer servei meteorològic dels tres (francés, portugués o espanyol) que tinga la previsió d'emetre els primers avisos associats a la borrasca en qüestió serà el que li donarà el nom. El nom el trauran de la llista establida a l'inici de l'hivern. Una llista on alternen els noms femenins i masculins. La borrasca mantindrà el nom al llarg de tot el seu cicle de vida. En principi, en la llista oficial dels centres meteorològics de França, Portugal i Espanya, els noms no porten accent gràfic.

Fa falta unificar

A hores d'ara podem arribar a tindre una borrasca amb més d'un nom a Europa, segons quin centre ens proporcione la informació. Per a evitar possibles confusions a nivell europeu, caldrà posar-s'hi d'acord al més prompte possible i unificar els noms. De moment, si la borrasca afecta primer Irlanda o el Regne Unit, el nom serà triat per ells, i el grup de França, Portugal i Espanya respectaran aquest nom; a l'inrevés es farà igual. Actualment treballen per a consensuar una llista per a tots els països europeus.

Esperem tindre una llista comuna per a tota Europa. Voleu suggerir noms?

També et pot interessar

stats