Si la Candelera plora, l'hivern és fora; i si riu, encara és viu

El Dia de la Marmota és el Dia de la Candelera.

Si la Candelera plora, l\'hivern és fora; i si riu, encara és viu
Si la Candelera plora, l'hivern és fora; i si riu, encara és viu

Sempre hem intentat saber quin oratge tindrem els dies o setmanes següents. Aquesta preocupació va augmentar quan la humanitat es va fer més dependent de l'agricultura, per saber si les condicions meteorològiques serien bones o roïns per al camp.

La tradició popular està farcida de dites populars, que responen a molts anys d'observació i que són un gran resum de l'estadística de cada lloc.

El dia 2 de febrer sempre ha sigut un dia de referència per a tractar de saber si encara queda molt d'hivern o si arribarà prompte la primavera.

Aquest dia, situat a mig camí entre el solstici d'hivern i l'equinocci de primavera, va ser una data utilitzada per a tractar de fer previsió del temps els últims dies d'hivern. De fet, al centre d'Europa les creences apuntaven que, si un teixó eixia de la hibernació i veia la seua ombra, això era un senyal que encara quedaven sis setmanes més d'hivern. Evidentment no hi ha base científica, però és una tradició que es va mantindre i es va escampar.

Amb les emigracions d'europeus als Estats Units, aquesta tradició es va exportar, però en aquest cas van fer ús de la marmota.

Amb la pel·lícula de Bill Murray El Día de la Marmota (per a nosaltres, Atrapat en el temps), la popularitat d'aquesta tradició es va estendre més encara. I ara, més que per la previsió, s'ha convertit en un reclam turístic.

La tradició religiosa va incorporar el dia 2 de febrer com la festa de la llum, la Candelera.

La dita popular es va adaptar i va arreplegar aquesta tradició.

De manera que, si la marmota no veu la seua ombra, és a dir, el dia és núvol, la primavera arribarà abans: el mateix significat que "Si la Candelera plora, l'hivern és fora".

D'altra banda, si la marmota veu la seua ombra, és a dir, si el dia està ras, encara queden sis setmanes més d'hivern: el mateix significat que "Si la Candelera riu, l'hivern és viu".

Ara bé, tant si plora com si riu, encara queda tot el mes de febrer, que sempre abans, o al final, ens ha de portar fred.

Enguany, la marmota més coneguda, Phill de Punxsutawney, no ha vist la seua ombra. Per tant, segons aquesta previsió, en aquella zona la primavera arribarà abans. Ací ens ha tocat un 2 de febrer assolellat en general.

El millor instrument que tenim per a fer previsions a curt i mitjà termini són els mapes del centre europeu, i la previsió que fan indica una segona quinzena de febrer amb pluja per damunt de la mitjana i temperatures normals per a aquesta època. Cal recordar que parlem de previsions per a les pròximes de 24 a 72 hores i de tendències per a més de quatre dies.

També et pot interessar

stats