Arriba el màxim dels Perseids
Més núvols la primera part de la nit, cel més ras de matinada.
Aquesta nit tindrem el màxim de la pluja d'estels dels Perseids. Espectacle astronòmic que es repeteix cada any per aquesta època, i que es pot observar a ull nu, sense necessitat de cap aparell astronòmic. Enguany és un any excel·lent, perquè no tindrem la llum de la Lluna com a obstacle per a l'observació.
No són estreles
Cada estrela fugaç no és una estrela, és una partícula deixada a l'espai per un cometa o asteroide, que, en entrar a l'atmosfera de la Terra a gran velocitat i a causa de la fricció amb els gasos de l'atmosfera, arriba a temperatures molt elevades, que són prou per a cremar aquestes partícules i vaporitzar-les totalment o parcial. Habitualment passa al voltant dels 100 quilòmetres d'altura.
El cometa deixa les partícules en òrbita
Els fets. El cometa
Les partícules que interaccionen aquests dies amb la nostra atmosfera i provoquen l'espectacle nocturn estan originades pel cometa 109P/Swift-Tuttle. Aquest cometa necessita 133 anys per a fer una volta al Sol. L'última vegada que va visitar la zona interior del sistema solar va ser el 1992. Aquest cometa el van descobrir el 1862 Lewis Swift i Horace Tuttle. Pel volum, és un gran cometa, amb un nucli d'uns 26 quilòmetres de diàmetre.
Les partícules són deixades pel cometa al llarg de la seua òrbita, de manera que també el Sol queda orbitant darrere del cometa, i s'agrupa després en diferents núvols de partícules que continuen en aquesta òrbita.
La Terra travessa la mateixa zona de l'espai cada any per aquesta època
La pluja d'estels
Aquesta pluja d'estels no és la més important de l'any per quantitat de meteors, però és la més coneguda perquè registra els màxims a l'agost, quan les nits són més càlides, i és més agradable observar el cel de nit. De fet, és una pluja activa entre el 14 de juliol i el 24 d'agost, encara que els pics màxims habitualment es registren entre els dies 10 i 12 d'agost.
Es caracteritza per meteors ràpids, amb llargues esteles i on es poden apreciar diversos colors. La quantitat màxima de meteors es calcula en més de 100 per hora, en el moment de les millors condicions. Però cal ser realista i observar-ne entre 10 i 30 en una hora ja pot considerar-se un gran èxit. També és una pluja d'estels coneguda pels bòlids: partícules més grans que les habituals, que, en entrar a l'atmosfera, causen estels molt lluminosos, els quals, fins i tot, de vegades acaben amb una xicoteta explosió.
Font: Observatori Astronòmic Nacional
Les millors hores
Els millors moments per a l'observació són de matinada, entre les 02:00 i les 05:00 h, quan la constel·lació de Perseu està més alta damunt de l'horitzó.
El nom
Si dibuixem en un mapa estelar el traçat deixat pels meteors, trobarem que tots pareixen tindre origen en un determinat lloc del cel. És un efecte de perspectiva, com passa quan anem en un cotxe i la pluja o la neu ens impacta de cara.
El nom de les pluges d'estels sempre està associat amb la zona del cel on aparentment s'originen els meteors, i es relacionen amb el nom de la constel·lació d'aquesta zona, en aquest cas Perseu. Però hi ha més pluges d'estels al llarg de l'any, com ara dels Gemínids (constel·lació dels Bessons) o dels Leònids (constel·lació del Lleó). A més, podem observar meteors que no pertanyen a cap pluja específica: són partícules solitàries. El fet de passar prop de les celebracions de Sant Llorenç, el dia 10 d'agost, ha fet que popularment siga coneguda com a les llàgrimes de Sant Llorenç.
Recomanacions d'observació
És una observació que no necessita cap instrument astronòmic. Cal buscar un lloc allunyat de nuclis urbans i de llums artificials, amb la major foscor possible. És recomanable deixar de mirar la pantalla del mòbil i estar com a mínim de 5 a 10 minuts mirant al cel fosc, de manera que els ulls s'adapten a la foscor i augmente la sensibilitat visual. És millor observar tombats i tapats amb manta i impermeable, si pot ser. Recordem que de nit la humitat és més alta i ràpidament podem acabar amb una capa d'aigua de rosada damunt de nosaltres.
Enguany la Lluna no serà obstacle per a l'observació, perquè ahir va ser lluna nova. Molta sort amb l'observació. I per si podeu fer alguna foto amb exposició, recordeu que el nostre correu és oratge@apuntmedia.es