Zeleros presenta a València el prototip d'Hyperloop, el tren capaç de viatjar a mil quilòmetres per hora

L'empresa emergent valenciana aspira a posar-lo en funcionament al 2030.

En imatge, la presentació del prototip d'Hyperloop a la Ciutat de les Arts i les Ciències
En imatge, la presentació del prototip d'Hyperloop a la Ciutat de les Arts i les Ciències / À Punt NTC

Anar de Madrid a París en poc més d'una hora. Això és el que pretén aconseguir l'Hyperloop de l'empresa valenciana Zeleros, que ha presentat aquest dijous l'últim prototip a la Ciutat de les Arts i de les Ciències.

Zeleros ha mostrat l'habitacle per a passatgers d'aquest nou mitjà de transport, un tren sense raïls que levita al buit dins d'un tub, sense aire ni fricció, i així pot arribar a velocitats dels 1.000 quilòmetres per hora. L'eficiència energètica és l'altre punt fort de la iniciativa, ja que "consumeix de cinc a deu vegades menys que un avió, amb zero emissions per a la mateixa ruta", segons ha explicat a À Punt Juan Vicén, el director de màrqueting de Zeleros. La primera prova amb persones es va realitzar al novembre amb èxit i Vicén assegura que el 2030 "veurem les primeres mercaderies i passatgers" viatjant de manera regular en l'innovador mitjà de transport.

El ministre de Ciència i Tecnologia Pedro Duque i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han presidit la presentació del prototip, que s'exhibirà en la pròxima exposició universal de Dubai. La iniciativa compta amb suport públic i ha obtingut set milions en una ronda de finançament amb inversos privats, entre els quals hi ha Airbus o Red Eléctrica.

El projecte no és ciència-ficció, sinó resultat d'anys de treball i constància d'aquesta startup, que lidera el desenvolupament d'Hyperloop a Europa. L'empresa va nàixer el 2016, després que un grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de València guanyara una competició mundial organitzada per la companyia SpaceX, d'Elon Musk.

També et pot interessar

stats