La ZBE del barri de Ciutat Vella de València s’ha d'adaptar a la normativa vigent abans del 29 de juny

L’executiu local ha recordat que aquesta ZBE tindrà caràcter “transitori i provisional” fins que s’aprove l’ordenança definitiva

Imatge d'arxiu del barri de Ciutat Vella de València
Imatge d'arxiu del barri de Ciutat Vella de València / Pilar Albelda (Europa Press)

La zona de baixes emissions (ZBE) decretada per l'actual equip de govern de l'Ajuntament de València a l'àrea de prioritat residencial (APR) de Ciutat Vella haurà d'adaptar-se a la normativa vigent abans del pròxim 29 de juny, en concret, al Reial decret (RD) 1052/2022 de 27 de desembre, pel qual es regulen aquests entorns.

L'executiu local, format per PP i Vox i presidit per María José Catalá, ha recordat el “caràcter transitori i provisional” d'aquesta ZBE “fins que s'aprove l'ordenança definitiva” que regularà aquest tipus d'entorns.

La regidora del grup municipal socialista María Pérez ha criticat aquest dijous que la ZBE aprovada per María José Catalá no compleix amb els requisits establits pel Ministeri de Transició Ecològica. Afirma que així es recull en la resposta que l'executiu de la ciutat ha donat a la pregunta que el PSPV-PSOE li va plantejar sobre l'assumpte en l'última comissió de seguretat ciutadana.

Pérez diu que el seu partit tenia “seriosos dubtes” sobre que la ZBE aprovada per la junta de govern el desembre passat complira amb el decret del ministeri. Ara, afirma, ja tenen la certesa que tenen raó perquè el mateix govern ha deixat en evidència que van fer trampes. L’edil ha insistit també que l'executiu ha admés que l'entorn “incompleix la normativa”.

Caràcter transitori i provisional

En la resposta remesa al PSPV per l’executiu local, a la que ha tingut accés Europa Pres, s’indica que l'Ajuntament està tramitant l'ordenança municipal corresponent per a adequar la ZBE al Reial decret 1052/2022, de 27 de desembre, que les regula. I que la ZBE referida a l'APR de Ciutat Vella “tindrà caràcter transitori i provisional” mentre s'aprove l'ordenança corresponent.

Així mateix, l’escrit també sosté que la ZBE corresponent a l'anterior APR, adoptada per l'acord de la junta de govern local del 15.12.2023, és el reconeixement d'una “situació de fet” prèvia a l'entrada en vigor del susdit Reial decret 1052/2022. Aquest és el motiu pel qual la ZBE no està adaptada al Reial decret 1052/2022 i “té la naturalesa de provisional i transitòria”, havent-se d'adaptar en el termini de díhuit mesos, és a dir, abans del 29 de juny del present 2024. 

Sobre la resposta de l'executiu municipal, María Pérez, ha destacat que s’establisca una data límit perquè la ZBE complisca tots els requisits establits pel ministeri. També critica que es basa en una “premissa falsa” perquè, al seu entendre, el termini feia referència a les zones de baixes emissions creades abans del decret i no a posteriori, com la de València.

L’edil socialista afirma que el govern municipal era coneixedor de la normativa estatal i va transformar l'APR de Ciutat Vella en una ZBE a pesar que sabia que no complia els requisits. Pérez ha lamentat que, en lloc de corregir aquest incompliment, “Catalá va intentar enganyar-nos” assegurant que València era la primera ciutat que tenia una ZBE.

“Cinisme i mentides”

En resposta a Pérez, fonts de l'equip de govern han assegurat que “una vegada més” s'assisteix a “un exercici de cinisme i de mentides” en l'esquerra valenciana, en aquesta ocasió, sobre la ZBE.

Aquestes fonts han demanat al PSPV-PSOE que comprove que quan es va anunciar la ZBE que coincidia amb l'APR a Ciutat Vella, el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ja va explicar que es tractava d'una solució transitòria i provisional fins que s'aprove l'ordenança definitiva que regule les ZBE a la ciutat de València.

Així mateix, han ressaltat que la normativa local haurà de ser aprovada com a màxim el 30 de juny del 2024 i han manifestat que l'equip municipal ha sigut transparent des del primer moment. “Hui el PSOE s'ha inventat una cosa que no existeix, que ja està anunciat. I no s'incompleix cap normativa”, han subratllat.

També et pot interessar

stats