Xixona torna a reivindicar que el 7 de novembre siga declarat dia mundial del torró

La I Mostra del Gelat Artesà de Torró de Xixona és una de les activitats organitzades aquest cap de setmana per a destacar la importància d'aquest producte

Actes a Xixona per a reivindicar el Dia Mundial del Torró / Bea Ponce

Aquest cap de setmana entitats culturals i socials de Xixona (Alacantí) tornen a celebrar, per segon any consecutiu, un conjunt d’activitats gratuïtes per a reivindicar que el 7 de novembre siga declarat dia mundial del torró. Una de les més novedoses és la I Mostra del Gelat Artesà de Torró de Xixona, a càrrec de l’Associació Nacional Gelatera d’Artesans, amb la col·laboració de L’Exquisit Mediterrani. 

Els organitzadors demanen firmes per a elevar la petició a l’Assemblea General de l’ONU, que és l’organisme que té la potestat per a declarar oficialment un dia mundial. Asseguren que el torró “desperta tantes emocions, és tan saludable, deliciós i entranyable que, per justícia, hem de reconéixer el valor universal que té”.

Les activitats inclouen visites guiades i teatralitzades, excursions, cercaviles, treballs manuals per a menuts, xous musicals, concerts i classes de ioga, entre altres. Però, per descomptat, el torró també té un paper protagonista al llarg del cap de setmana. 

Dissabte de matí hi haurà un maridatge de torrons de la Indicació Geogràfica Protegida Xixona i Vins de la DOP València a càrrec d'Alexis Verdú, director tècnic del Consell Regulador IGP Xixona i diumenge els assistents podran gaudir d’una demostració i degustació gastronòmica preparada pel xef xixonenc Alexis Zaragoza.

A més, durant les dues jornades també es podran fer visites a les fàbriques i al Museu del Torró i es podrà participar en tallers d’elaboració de ciris de mel.

Tots els actes estan impulsats per l'Ajuntament amb la col·laboració del Consell Regulador de la IGP Xixona i Torró d'Alacant, Xixona Turisme, l’Associació de Fabricants de Torró, Derivats i Xocolate de la Comunitat Valenciana, Turisme Costa Blanca i Turisme de la Comunitat Valenciana, a través de L’Exquisit Mediterrani. També hi col·laboren l'Associació d'Empresaris Comercials i Professionals de Xixona, l'Associació Nacional de Gelaters Artesans i l'Agrupació El Trabajo de Xixona.

També et pot interessar