Xixona vol declarar el 7 de novembre Dia Mundial del Torró

La jornada festiva celebra la història que uneix Xixona amb la seua joia gastronòmica amb danses, degustacions i visites guiades a les fàbriques que treballen artesanalment

Xixona celebra el Dia Mundial del Torró

Diverses entitats culturals i socials de Xixona (Alacantí) han organitzat aquest diumenge un grapat d'activitats gratuïtes per a demanar que el 7 de novembre es convertisca en el Dia Mundial del Torró.

Es tracta de celebrar una jornada festiva “per a destacar que el torró, a més de ser la joia gastronòmica de Xixona, per la qual és coneguda internacionalment, és un producte saludable amb gran valor nutritiu i energètic”, en paraules del regidor de Turisme, Eduardo Ferrer.

Des de l’Ajuntament es demana el suport del veïnat i s’han recollit firmes per a elevar la iniciativa a l'Assemblea de les Nacions Unides (ONU). 

Encara que la majoria de les activitats tenen com a epicentre la localitat de Xixona, el Dia Mundial del Torró també ocuparà un lloc destacat en la fira Mediterránea Gastrónoma, que comença aquest diumenge a la ciutat de València i es prolongarà fins al dimarts 9 de novembre.

El plat fort en aquest certamen serà la presència del xef Joaquín Baeza Rufete, guardonat amb una Estrela Michelin el 2021, que hi mostrarà receptes originals elaborades amb torró.

L'Associació Nacional de Gelaters Artesans (Anhcea) també durà a terme una demostració en directe de com elaborar gelats artesans amb el producte estrela de Xixona.

D'altra banda, el programa d'activitats que es duran a terme a Xixona se centra en la promoció d’un estil de vida saludable. En aquesta línia, s'ha previst una doble sessió de ioga al castell i una jornada de portes obertes a la fàbrica de torrons Primitivo Rovira e Hijos, on es mostrarà l’elaboració artesanal d’aquest dolç.

La música també prendrà els carrers de la població amb una animació a càrrec de la Batukada Giraboix. Per part seua, el Grup de Danses de Xixona mostrarà part del seu repertori de balls tradicionals.

Durant tota la jornada es podrà visitar l’exposició d'un pesebre amb temàtica inspirada en el món del torró. 

Tots els actes estan impulsats per l'Ajuntament amb la col·laboració del Consell Regulador de la IGP Xixona i Torró d'Alacant, per la Generalitat i per Turisme de la Comunitat Valenciana, a través de L’Exquisit Mediterrani.

També et pot interessar

stats