Xiquetes valencianes, també víctimes de l’ablació

Es projecta a València un documental que aborda la mutilació genital femenina.

Intervenció a l'hospital Doctor Peset, de València, que compta amb una unitat específica que atén les víctimes de l'ablació
Intervenció a l'hospital Doctor Peset, de València, que compta amb una unitat específica que atén les víctimes de l'ablació / Conselleria de Sanitat Universal

La mutilació genital femenina és un problema més pròxim del que sembla, perquè també es registren casos en xiquetes valencianes. A pesar de la implicació dels pediatres i els activistes per a evitar-la, hi ha famílies valencianes que aprofiten els viatges als seus països de origen per a practicar l’ablació a les menudes, com ha reconegut Aminata Soucko, qui lluita contra esta pràctica des de la Comunitat Valenciana.

Per a posar de manifest aquest problema, aquesta vesprada es presenta a València un documental, 'Womanhood', de la cineasta kenyana Beryl Magoko, per a aprofundir en la mutilació genital que encara pateixen moltes dones en alguns països.

Aminata Soucko, originària de Mali i víctima d'aquesta pràctica, reconeix el treball que es fa a la Comunitat Valenciana per a sensibilitzar la societat i formar els professionals sanitaris en matèria de mutilació genital femenina, però reclama més formació específica, sobretot, per a previndre casos de menudes que viuen al nostre territori i són mutilades en visites als països d’origen de les famílies.

Quan la prevenció aplega tard, la Comunitat Valenciana dona suport mèdic i psicològic a les migrants que han patit una ablació als seus països d'origen. Aminata Soucko assenyala que accedir a les dones mutilades ací és molt complicat perquè acostumen a viure tancades en casa, en un cercle social molt reduït i sense aprendre l'idioma, per això posa en valor el treball del col·lectiu sanitari, l'únic a què tenen accés estes dones en la majoria de casos.

Unitat específica al Peset

No obstant això, l’hospital Doctor Peset de València té, des de 2016, una unitat capdavantera en la reconstrucció genital femenina, on atenen les víctimes d’ablació. En els primers sis mesos d’enguany, aquest centre ha atés 21 nous casos, dos d'ells en dones menors d'edat, segons les dades que ha facilitat a À Punt Reyes Balanzá, la directora del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Doctor Pesset.

S'ha atés en un semestre quasi el mateix nombre d'ablacions de les que es van detectar en el 2018, quan Sanitat va reportar 22 casos en dones que resideixen a la Comunitat Valenciana, set de les quals eren menors d'edat.

També et pot interessar

stats