Xàbia alerta que el turisme massiu podria liquidar el seu model de vida

A la cala del Portitxol, més de moda que mai per l'efecte Instagram, en què s'ha fet cèlebre la porta blava d'una caseta, sovint es cometen infraccions mediambientals

Xàbia

''Que un model de negoci, no acabe amb un model de vida'', és la crida de l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, a les administracions públiques. El primer edil assegura que vol salvar el municipi dels efectes del turisme massiu estival abans que siga massa tard i posa com a exemple l'ecocidi a La Manga del Mar Menor.

L'alcalde ha sol·licitat una reunió "urgent" a la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, per a abordar l'impacte del turisme en el medi natural i ha reclamat la col·laboració del govern valencià per a l'elaboració d'un pla integral per a la gestió sostenible del litoral i la costa de Xàbia.

L'objectiu del consistori és aconseguir la implicació del Consell en les mesures de protecció d'espais naturals, "no sols mitjançant la regulació, sinó també a través de la dotació de recursos econòmics, tècnics i humans".

A la cala del Portitxol, més de moda que mai per l'efecte Instagram i la seua famosa porta blava, hi ha voluntariat que controla que no es cometen infraccions mediambientals. A més, Chulvi ha avisat que, si continua la mateixa tònica de fondejos descontrolats d'algunes embarcacions, el mal "pot ser irreversible" per a les praderies de posidònia que intenten protegir.

L'Ajuntament de Xàbia ha dut a terme durant aquests últims anys diferents campanyes d'informació i sensibilització, i canvis com la conversió en zona de vianants del Muntanyar o la creació al far del Cap de Sant Antoni del centre d'interpretació de la reserva marina, unes actuacions pioneres.

Tot i els avanços fets en els últims anys, amb mesures com el control d'accés a les cales i les boies de fondeig per a protegir la posidònia, la gran pressió turística de les últimes temporades posa en perill l'ecosistema i, en conseqüència, l'atractiu de la costa. D'aquest atractiu depén la supervivència de les milers de famílies de Xàbia que viuen del turisme.

També et pot interessar

stats