Wally, la jove balena grisa perduda al Mediterrani

El cetaci, que hauria d’estar a les aigües fredes del Pacífic, es va desorientar a causa del desgel accelerat pel canvi climàtic

Wally, la balena perduda al Mediterrani

Wally està perduda i els biòlegs temen per la seua vida. Aquesta jove balena grisa hauria d’estar travessant les fredes aigües del Pacífic que banyen la costa oest dels Estats Units a milers de quilòmetres del Mediterrani.

Però alguna cosa va anar malament i quan iniciava el seu descens cap al sud. Juan Antonio Raga, catedràtic de Zoologia per la Universitat de València, explica que és molt probable que la desviació en la seua ruta haja sigut una conseqüència indirecta del canvi climàtic: la disminució de la capa de gel el calfament global ha obert noves rutes al voltant dels pols. 

La balena Wally prop de les costes de França
La balena Wally prop de les costes de França / Alexandre Minguez / Reuters

Una d'aquestes rutes va ser la causant que Wally travessera erròniament cap a l'oceà Atlàntic a través de l'Àrtic. Des d’ahí, desorientada, va dirigir-se cap al Mediterrani a través de l'Estret de Gibraltar i va seguir la costa marroquina abans de travessar aigües italianes i franceses, on va ser albirada fa una setmana, per a baixar de nou al Mediterrani espanyol.  

És la segona vegada que els biòlegs observen una balena grisa al Mediterrani, l'última vegada va ser en 2010. Segons apunta Juan Antonio Raga, aquesta espècie va viure a les nostres costes fins al segle XVIII, en què es va extingir. Uns quilòmetres més enllà, dona la coincidència que fa uns dies els serveis d'emergència van haver de rescatar una balena que va encallar en unes graderies de formigó del riu Tàmesi.

Eric Hansen, el cap de l'Agència Estatal de Biodiversitat en el sud de França, explica que a aquesta zona la balena no pot trobar els invertebrats que són la seua font habitual d'aliment.

Però als problemes amb l’alimentació se sumen moltes altres amenaces per a la supervivència del cetaci que preocupen els biòlegs. Fa uns dies, Wally va quedar atrapat en una xarxa de pesca enfront de la costa de la Camarga, però va aconseguir eixir a soles, i encara haurà de superar l'intens trànsit marítim a l'estret de Gibraltar abans de tornar a l'oceà.

Què cal fer si albirem Wally?

Wally, que nada en aquests moments per aigües espanyoles, és una balena jove, d’entre set i huit metres, que ha perdut molta massa corporal i es troba desorientada i sotmesa a un gran estrés. És, a més, un animal molt costaner, segons explica Raga, per la qual cosa no és estrany detectar la seua presència molt prop de les zones de bany de les nostres platges. 

Si ens trobem amb aquest animal és important que avisem ràpidament les autoritats, que no ens apropem en cap cas a menys de cent metres, i que ho fem sempre en paral·lel al sentit de la seua trajectòria.

També et pot interessar