Vox presenta una PNL per a reconéixer i convalidar els títols de valencià de Lo Rat Penat

La formació també sol·licita la capacitació oficial per al professorat segons els criteris de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana 

El diputat de Vox José Mª Llanos
El diputat de Vox José M. Llanos / Vox

Vox ha presentat aquest dilluns una proposició no de llei (PNL) en les Corts per a demanar que es reconeguen oficialment els títols de valencià impartits per Lo Rat Penat "amb la major celeritat possible", així com la seua homologació i convalidació. Aquest reconeixement va en contra del criteri de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

La formació, que governa en coalició amb el PP al Consell, ha sol·licitat la capacitació oficial per als professors que imparteixen valencià “seguint la normativa establida per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) basada en les Normes del Puig". A més, ha demanat que “es rehabilite la capacitació oficial tant aquells que la van perdre en la condició de professors, com aquells que van obtindre els títols atorgats per Lo Rat Penat".

En la PNL, presentada pel diputat José M. Llanos, Vox insta a tots els mitjans de comunicació públics —i com a recomanació als privats— que informen "de la controvèrsia sobre la identitat de l'idioma valencià amb objectivitat i neutralitat, sense ometre o censurar les opinions que argumenten i defensen l'existència del valencià com a idioma propi". També insta el govern espanyol a "reconéixer expressament i oficialment la singularitat, independència i consideració diferenciada de l'idioma valencià”. 

Dimecres passat, el vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, va anunciar en la seua compareixença a les Corts que recuperaria les subvencions a  Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, defensora d'una normativa lingüística diferent de l'oficial de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la institució científica que estableix la normativa, segons l'Estatut d'Autonomia. Barrera es mostrava partidari de promoure "una cultura sense bons i roïns" i així mateix, confirmava la fi de les ajudes a les societats o institucions que "conspiren contra la cultura comuna, espanyola, o la singularitat valenciana" des del "pancatalanisme supremacista".

També et pot interessar

stats