Vora tres milions de valencians i valencianes viuen en municipis en risc extrem per Covid-19

Benicàssim és la ciutat amb pitjor evolució de la pandèmia en l'última setmana: un de cada cent veïns està contagiat

Imatge del passeig marítim de Benicàssim
Imatge del passeig marítim de Benicàssim / À Punt NTC

Més de la meitat de la població valenciana, 2.749.163 persones, viu a hores d'ara en localitats que estan en risc extrem per propagació de Covid-19. És la conclusió que deixa l'última actualització del balanç municipalitzat sobre l'estat de la pandèmia que ha publicat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat Universal. 

El coronavirus s'escampa com una taca d'oli per tot el territori i els colors més foscos del semàfor de la Covid-19 guanyen terreny sobre el mapa: si a penes fa un mes predominava el verd (associat a incidències baixes i escenaris de "nova normalitat"), ara el color roig, que indica risc extrem, avança amb força. Un total de 172 municipis, un terç del total, presenten incidències acumulades (IA) superiors a 250 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, i 64 estan per damunt de 500.

En risc extrem estan les 32 poblacions que tenen toc de queda nocturn a la una de la matinada, fonamentalment ubicades en l'àrea metropolitana de València. Totes tenen més de 5.000 habitants i han vist com la corba epidèmica de contagis ha continuat empitjorant durant el cap de setmana.

Benicàssim, amb una IA de 1.018 positius, és la ciutat de més de 15.000 habitants que té la pitjor situació epidemiològica de tota la Comunitat Valenciana. En els darrers catorze dies, els serveis de salut han comptabilitzat 187 infeccions per coronavirus entre el veïnat, el que suposa pràcticament que un de cada 100 habitants de la localitat està contagiat. 

Alboraia (879), l'Eliana (790) i València (774) tripliquen el nivell on comença el risc extrem. Requena (701), Utiel (620), Xirivella (613) i Burjassot (582) completen els huit municipis on la pandèmia evoluciona de manera més preocupant.

Destaquen també els indicadors d'incidència a Sagunt (442) i Castelló de la Plana (312). Cap de les dues ciutats té toc de queda però des de divendres la incidència ha crescut en més de cent punts. 

L'avanç de la pandèmia es concentra sobretot en les localitats costaneres i altres punts de les comarques centrals, mentre que el creixement en les ciutats del sud valencià està sent, de moment, més controlat. 

Com a contrapunt a les quasi 200 poblacions en risc extrem per Covid-19, n'hi ha un nombre semblant (194 en concret) que resisteixen en una situació de nova normalitat. És a dir, amb menys de 25 contagis per cada 100.000 habitants. La majoria de les d'aquest grup són, això si, poblacions menudes que no superen els 3.000 veïns i veïnes. 

També et pot interessar

stats