Vora el 70% de la població valenciana vacunable té almenys una dosi en plena accelerada de la immunització dels joves en la vintena

Sanitat Universal concentra els esforços aquest estiu en la població menor de 40 anys per a reduir distàncies amb la resta de comunitats autònomes

Una jove en la vintena rep la primera dosi de la vacuna a Castelló, aquest dimarts
Una jove en la vintena rep la primera dosi de la vacuna a Castelló de la Plana, aquest dimarts / Europa Press

La immunització contra la Covid-19 avança a passes de gegant. La Comunitat Valenciana, que tot i això se situa per davall de la mitjana espanyola quant a població vacunada, complirà aquest dimecres una nova fita: un 70% de les persones susceptibles de rebre les injeccions –totes les majors de 12 anys, que són vora 4,5 milions– ja tindrà administrada almenys una dosi. En l'última actualització del Ministeri de Sanitat, amb dades fins al dimarts 27 de juliol, el percentatge se situava en el 69,5%. 

Juliol està sent el mes clau en la vacunació de les generacions més joves, un col·lectiu on s'estan concentrant els contagis aquesta quarta onada precisament per haver quedat arrere en l'estratègia d'immunització i no estar encara protegits contra el virus, a diferència dels grups de més edat. 

La Conselleria de Sanitat Universal ha començat ja la vacunació dels joves de 20 a 29 anys, la cohort on la incidència acumulada està més disparada (1.531 casos per cada 100.000 habitants). La Comunitat Valenciana, que va ser de les primeres a completar la immunització de la població major de 80, està ara a la cua de l'Estat pel que fa als menors de 30. Sanitat Universal busca per això xafar l'accelerador en aquesta franja i hi destinarà 105.000 dosis de Pfizer i Moderna, les úniques marques autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per als menors de 40. Fins ara, només un 13,9% dels joves en la vintena ha rebut almenys la primera injecció, un percentatge prou per davall de la mitjana espanyola (39%) i molt allunyat dels registres d'altres comunitats com ara les Balears (52,2%) o Madrid (52,2%).

La setmana passada ja van començar a punxar els menors de 30 anys que viuen en les zones rurals i ara la vacunació en aquesta franja ja s'ha estés a les grans ciutats. Dimarts reberen les primeres dosis en els centres de vacunació d'Alacant, Elx i Castelló de la Plana, i aquest dimecres s'inicia la vacunació massiva d'aquests joves a la Ciutat de les Ciències de València.

Paral·lelament, avança també la immunització del tram entre 30 i 39, l'altre gran endarrerit, per al qual aquesta setmana s'hi destinaran 158.000 dosis. La Comunitat Valenciana també està ací en última posició a Espanya, tot i que retalla distàncies amb altres autonomies. Més de la meitat dels joves en la trentena té ja la primera injecció de l'antígen (54,7%), mentre que la mitjana estatal se situa en el 61,8%. 

A les acaballes de juliol el 57,84% de la població total valenciana (mes de 2,9 milions de persones) ha completat la pauta de vacunació amb dues dosis de Pfizer, Moderna i AstraZeneca o la monodosi de Janssen. Un percentatge, superior a la mitjana espanyola (55,1%), que ja s'aproxima al gran objectiu del 70% que s'ha marcat la Generalitat per a abans del 9 d'Octubre en la carrera cap a la immunitat col·lectiva. 

També et pot interessar

stats