Vora 600 contagis per coronavirus a Espanya

El 60% dels casos es concentren a Madrid, el País Basc i La Rioja.

Vora 600 contagis en tota España, dels cuals el 60% es concentren a Madrid, País Basc i La Rioja
Vora 600 contagis en tota España, dels cuals el 60% es concentren a Madrid, País Basc i La Rioja

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que a Espanya s'ha donat un increment dels casos d'infecció per coronavirus que coincideix amb el que s'esperava pel tipus de transmissió de la malaltia, però Espanya encara es troba en fase de contenció i a aquest objectiu s'ha de dirigir el focus de les mesures.

Illa ha afirmat que s'està fent un seguiment de l'expansió del virus pràcticament horari i s'han pres algunes mesures per a reforçar els mecanismes de seguiment i coordinació durant les pròximes setmanes. Pel que fa al nombre de morts, en aquests moments n'hi ha 14, després de l'últim cas registrat a Saragossa.

Demà la comissió de seguiment del Ministeri de Sanitat la presidirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A més, dimecres es durà a terme una reunió interministerial que passarà a ser una cita setmanal mentre siga necessari amb l'objectiu de reforçar la coordinació dels diferents ministeris per a tractar l'expansió del virus. Per acabar, les reunions de la comissió interterritorial del sistema nacional de salut passaran a ser bisetmanals també fins que siga necessari

Pel que fa a l'evolució dels contagis, el 60% dels casos es concentren a Madrid, País Basc i La Rioja, que presenten una casuística de contagi diferent. A la Rioja els casos estan tots associats a un únic focus a Haro que no resulta fàcil de controlar, però Illa ha volgut assegurar que no hi ha quarantena en aquesta zona, només persones en aïllament domiciliari que estan sent monitorades pels serveis sanitaris.

A Madrid hi ha un focus que afecta diversos punts de la comunitat, però l'increment de casos de les últimes hores, esperat per les autoritats sanitàries, s'ha concentrat especialment en focus de la zona de Valdemoro, associat als centres sociosanitaris afectats fa uns dies.

Finalment, al País Basc, segona comunitat en nombre de persones afectades, s'han registrat brots associats a professionals sanitaris en l'àmbit hospitalari.

Actualització de xifres

El director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha actualitzat les xifres de contagis per coronavirus. Després d'un increment de 159 persones des d'ahir, el total de casos és ara de 589, tot i que ha volgut aclarir que es tracta d'una evolució proporcional d'un increment de vora el 20%, semblant a la que s'ha experimentat els últims dies.

Simón també ha volgut explicar que Espanya continua en fase de contenció i que introduir un canvi depén molt de la qualitat i el tipus de casos que es registren. El fet que Itàlia haja decidit tancar una regió i 14 províncies fins a mitjan abril, una mesura que Salvador Illa ha volgut valorar, ajudarà a la disminució de la possibilitat d'arribades de contagis del país transalpí.

Cancel·lació d'actes multitudinaris

El ministre salvador Illa ha demanat que les persones que presenten símptomes es queden hui a casa i no participen en la multitud d'actes organitzats pel moviment feminista amb motiu del 8M. Per altra banda, Fernando Simón ha reiterat que, de moment, es mantenen les Falles, però que continua el contacte constant amb la Comunitat Valenciana per si hi haguera canvis en l'evolució de l'expansió del virus.

També et pot interessar

stats