Com viure sense generar residus?
Arriben aquestes dates i comencen els anuncis de productes, els carrers s’omplin de reclams publicitaris i s’instal·la certa tendència consumista. Com a crítica a això va sorgir el Dia de no comprar res. Se celebra l’últim divendres de novembre, és a dir, d’ací a una setmana, i pretén reflexionar sobre el consum excessiu de la nostra societat. Un corrent que també es mou molt en xarxes sota el paraigua de l’anomenat Zero Waste, o Residus Zero.
Trobem plàstic en les fruites i verdures, en la cosmètica, en els productes d’higiene com la pasta de dents, el sabó, en els aliments processats, en les botelles d’aigua…No ens adonem de la quantitat de residus que generem a diari. Per això, el moviment Zero Waste tracta de poder viure generant l’impacte mínim en el nostre entorn.
"Comprar productes com l'arròs o la pasta en tendes a granel, la carn en una carnisseria... Al principi dediques un poc més de temps, però després no és tan difícil", assenyala André Timm en la secció de xarxes de Les notícies del matí, enginyer mecànic i industrial que col·labora en el col·lectiu Benimakers, al barri valencià de Benimaclet, un centre on realitza un taller sobre com reduir residus i ser més sostenibles.
Comprar a granel és una opció, emprant pots de vidre reutilitzats d'altres compres. També substituir les bosses de plàstic per altres de tela que es poden emprar una vegada i una altra, evitar els productes processats en la mesura que siga possible i fer coses a casa. També, comprar productes d'higiene en estat sòlid com el sabó, i buscar alternatives als envasos.
Un altre vessant d'aquest moviment és traure el màxim partit als aliments que consumim, evitant malbaratar. És el que proposa la cuinera vegana i activista ambiental Carol Movilla. També organitza un taller sobre com aprofitar les parts dels aliments que solem pensar que no es poden cuinar, com ara els talls de verdures com els espinacs o el bròquil, la pell del plàtan o les llavors de la carabassa o el meló d'Alger.
"Canviar la mirada cap a l'aliment i després buscar idees. Per exemple, amb la pell del plàtan es pot fer un pastís o receptes dolces; i amb els talls de les verdures una quiche", comenta Carol Movilla. Són només algunes formes d'aprofitar els recursos, però en Internet, especialment en les xarxes, hi ha un fum de comptes que poden servir d'inspiració. L'única recepta necessària és prendre consciència. Com diu una frase que s'ha fet popular a les xarxes: "There's no planet B" o el que és el mateix, només tenim un planeta, i és el nostre.