Una de cada tres dones al món pateix violència masclista, segons l'ONU

Les joves són les que més violència pateixen i la violència sexual és la forma més freqüent

Percentatge de dones que pateixen violència, segons l'OMS
Percentatge de dones que pateixen violència, segons l'OMS / Paula García

La violència física i sexual contra la dona continua sent un fenomen "terriblement generalitzat" que afecta vora 736 milions de dones, és a dir, una de cada tres al món. Així ho denuncia un estudi que publica hui l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ONU Dones.

L'informe, que s'ha presentat una jornada després de la celebració del Dia Internacional de les Dones, analitza xifres que es corresponen al període 2000-2018, actualitzant les més recents que es publicaren en 2013, i alerta que les xifres de violència cap a les dones a penes han canviat en l'última dècada.

Augmenta entre les joves

La directora executiva d'ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka, ha alertat que "resulta molt preocupant que les taxes de violència generalitzada dels homes contra les dones no només no ha disminuït, sinó que qui més la pateix són les dones de 15 a 24 anys, que en molts casos ja són mares".

Segons l'informe, una de cada 4 joves de 15 a 24 anys que ha tingut alguna relació íntima "hauran sigut objecte de les conductes violentes d'un company íntim" quan arriben als 25.

També pel que fa a la violència més recent són les dones joves les que presenten taxes més elevades: entre les dones que han tingut alguna relació íntima en els 12 mesos previs a l'estudi, un 16% ha patit violència del seu company íntim.

La violència sexual és la més freqüent

La violència dins de les relacions íntimes és, amb diferència, la que pateixen més freqüentment les dones, ja que n'afecta uns 641 milions en tot el món. No obstant això, el 6% de les dones reconeix haver sigut agredides sexualment per persones que no són ni el marit ni un company íntim. Una xifra que probablement en la pràctica és major, ja que existeix "un alt grau d'estigmatització" cap a les dones que pateixen violència sexual i que "moltes agressions i abusos sexuals no es denuncien".

Les desigualtats: un dels principals factors de risc

Les dades revelen que les dones que viuen en països amb menors ingressos pateixen violència de forma desproporcionada. Així, un 37% de les dones dels països més pobres han sigut objecte de violència física i/o sexual d'un company íntim en algun moment de la vida, i en alguns d'aquests països la prevalença arriba a ser d'una de cada dues dones.

Falta avaluar l'efecte de la pandèmia

Cal assenyalar que, encara que les xifres publicades revelen taxes alarmantment altes de violència contra les dones i xiquetes, no reflecteixen l'impacte de la Covid-19. Però tant l'OMS com ONU Dones i la resta d'associacions que han participat en l'informe adverteixen que la pandèmia ha exposat encara més les dones a conductes violentes a causa de mesures com els confinaments i les interrupcions dels serveis de suport vitals. "Sabem que les nombroses repercussions de la Covid-19 han donat lloc a una pandèmia oculta de tots els tipus de violència contra les dones i xiquetes", ha puntualitzat Mlambo-Ngcuka.

L'informe també alerta que, encara que en molts països s'ha registrat un augment en el nombre de denúncies de violència dins de la parella, només es podran conéixer les xifres exactes quan es tornen a fer enquestes.

"Imprescindible actuar amb urgència"

La doctora Claudia García Moreno, de l'OMS, explica que, per a erradicar la violència contra les dones "és imprescindible actuar urgentment per a reduir l'estigmatització" que l'envolta i "lluitar contra les estructures que perpetuen la desigualtat" entre homes i dones.

Per a aconseguir-ho, els països han de complir els compromisos d'implementar polítiques sòlides que transformen les relacions de gènere, enfortir el sistema sanitari per a garantir que les víctimes de violències tinguen serveis específics, intervindre a les escoles per reforçar l'educació sexual i fer inversions específiques en estratègies de prevenció sostenibles i eficaces, entre altres.

També et pot interessar

stats