VineScout, un robot per a modernitzar la viticultura

El projecte de la Universitat Politècnica de València no aposta per substituir el treball dels llauradors, sinó per alleugerir les dures condicions del camp

La Universitat Politècnica de València crea un robot per a modernitzar la viticultura

La Universitat Politècnica de València ha creat un robot que optimitza algunes tasques de la viticultura, millorant els procesos dins del món de l’agricultura. A través de la robòtica i la intel·ligència artificial aplicada al camp, concretament a la verema, aquest robot permet al llaurador adobar, regar i veremar d'una manera més eficient.

La màquina, anomenada VineScout, és un model desenvolupat per la UPV que compila dades que automatitzen el treball més manual de l’agricultor i alleugereixen la càrrega de treball. Segons explica Francisco Rovira, director del Laboratori de Robòtica Agrícola de la UPV, l’objectiu no és substituir el viticultor, tot el contrari: evitarà la part més dura del camp (jornades llargues de treball, calor), però les decisions definitives, la gerència, continua en les mans de l'agricultor. 

“Els agricultors joves no volen anar al camp, perquè es dur. Ara no farà falta alçar-se a les cinc de la matinada o estar tot el dia al camp, perquè la part més repetitiva la farà el robot, però la part d’experiència la farà l’agricultor. Volem que la gent jove continue treballant la terra. És el futur”, assegura Rovira.

El robot circula a menys d'un metre dels ceps, sense tocar en cap moment el cultiu. Gràcies a la seua tecnologia i el seu funcionament autònom, no necessita senyal GPS per a evitar obstacles i col·lisions. VineScout és totalment elèctric i té una autonomia, com a mínim, per a dos jornades de treball. Farà, per tant, una tasca de monitoració i recopilació de dades sobre el terreny.

“Amb la temperatura de l’aire, la humitat relativa i el creixement de la fulla, tots aquests paràmetres combinats en unes equacions, al final ens diuen quin és l’estat hídric de la planta; és a dir: quina necessitat d’aigua té”, explica Rovira. Després, els agricultors plasmen aquestes dades sobre un mapa i poden treballar amb exactitud sobre el terreny. 

Aquest projecte suposa el punt de partida. El sistema implementat en aquest robot podria funcionar també, en un futur, en més maquinària agrícola, com recol·lectores, veremadores, o polvoritzadors per a la protecció dels cultius.

També et pot interessar

stats