Vilanova de Castelló treballa per a recuperar els cossos de huit carabiners de la Segona República

Entre els cossos esperen trobar Francesc Cebrià Serrador, un jove de 17 anys que formava part de l'anomenada "quinta del biberó".

L'equip d'arqueologia durant les exhumacions
L'equip d'arqueologia durant les exhumacions / Dival

Vilanova de Castelló, a la Ribera Alta, va ser un poble molt actiu militarment en temps de la Segona República. Als carrers els carabiners i els membres de les brigades internacionals preparaven les seues maniobres. També hi acudien per a curar-se o morir a l'hospital militar. Ara l'equip d'arqueologia ArqueoAntro treballa per recuperar huit carabiners, enterrats al cementeri sense nom.

Aquests treballs, finançats per la Diputació de València, naixen a partir de les investigacions d'un veí de Vilanova de Castelló, Àlvar Sentandreu, interessat en la història del poble.

Nínxols exhumats pel grup d'ArqueoAntro / Dival

Un dels cossos que esperen trobar és el de Francesc Cebrià Serrador, un jove de 17 anys que formava part de "la quinta del biberó", anomenada així pel fet d'estar constituïda per menors d'edat. Francesc va ser ferit en el camp de batalla i el traslladaren al municipi valencià, on va morir. "Jo ho faig per ma mare, que s'hauria alegrat molt de saber que el germà està ací i podem vindre a veure'l", conta a À Punt Paqui Pastor, neboda del militar.

Una vegada acaben els treballs de neteja i classificació de les restes òssies, cal esperar les proves genètiques, que tardaran vora un any, abans de tornar els cossos als familiars.

També et pot interessar

stats