Videojocs per a combatre el càncer infantil

Una investigació de l'Hospital la Paz de Madrid conclou que ajuden als xiquets a gestionar el dolor agut.

Un adolescent agafa el comandament d'una videoconsola
Un adolescent agafa el comandament d'una videoconsola

L'ús dels videojocs afavoreix la curació dels xiquets malalts de càncer, segons ha evidenciat un estudi promogut per la Fundació Juegaterapia, dut a terme a l'Hospital La Paz de Madrid i publicat en el Journal of Medical Internet Research.

Aquesta és la primera vegada que es mesura l'efecte beneficiós de la utilització dels videojocs en la gestió del dolor agut. Ja estava demostrada la millora en els pacients pediàtrics des del punt de vista psicològic, ja que redueix l'ansietat que els produeix l'hospitalització, afavorint la relaxació mental en aquestes situacions.

La investigació, amb dispositius de monitoratge d'última generació (Analgèsia-Nocicepción Index i Algiscan), compara la influència de l'ús de videoconsoles en el dolor dels xiquets, les dosis de morfina requerides i el nivell d'activació del sistema simpàtic/parasimpàtic.

Aquest estudi queda reflectit en un emotiu documental La quimio jugant es passa volant en que els protagonistes, xiquets amb càncer, les seues famílies, l'equip mèdic de La Paz, encapçalat pel cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Infantil La Paz de Madrid, Franciso Reinoso-Barber, i el d'Honor de la Fundació Juegaterapia, parlen de la seua experiència personal i científica, Mario Alonso Puig??. A més, compta amb la col·laboració especial d'Alejandro Sanz que posa la seua veu en la narració.

Els resultats de l'estudi mostren que el dolor que els xiquets van sentir durant l'observació va ser menor perquè va disminuir un 20 per cent el consum diari de morfina. Això fa referència al dolor basal i a l'estat d'ànim, mentre que el dolor incidental arriba a registrar una disminució de fins al 44 per cent en els moments de més intensitat. A més, en el treball s'ha observat un augment d'un 14 per cent del to parasimpàtic, que afavoreix la curació, així com un 14 per cent menys de dolor.

“Les implicacions clíniques d'aquestes troballes serien importants, perquè els videojocs es podrien incloure com a part del pla terapèutic no farmacològic de les mucositis oncològiques pediàtriques”, ha dit el doctor Reinoso-Barber. A més, el doctor Alonso Puig ha assegurat que es va observar en aquests xiquets una relaxació, “una reducció en la tensió emocional que mostra que el xiquet se sent fora de perill”.

També et pot interessar

stats