Un grup de pacients de reumatologia de l’Hospital Peset de València completa l’ascens a l’Aneto

Els membres de l’equip ReumAneto s’han entrenat a fons durant més de 200 dies per a aconseguir la fita

L'equip ReumAneto, de l'Hospital Peset, durant l'ascens / À Punt NTC

L'equip ReumAneto els formen setze pacients amb malalties reumàtiques de l'Hospital Doctor Peset de València i els professionals sanitaris que els tracten. Tots junts han aconseguit completar amb èxit l'ascensió al mont Aneto, el pic més alt dels Pirineus amb 3.404 metres. Tota una fita amb la qual fan palés que es pot desenvolupar una vida plena i activa tot i les limitacions que poden comportar estes malalties.

Els membres de l'equip ReumAneto s’han entrenat de valent durant més de 270 dies, amb una dura preparació tant física com mental, que incloïa eixides a la muntanya i la pujada a dotze pics per a afrontar amb èxit la coronació final a l’Aneto i traslladar un missatge d'esperança i resiliència.

Estos pacients conviuen amb diverses malalties com l’artritis reumatoide, la malaltia de Behçet, l'artritis psoriàsica, l'osteoporosi, el lupus o l'espondilitis anquilosant. Estes patologies provoquen, entre altres símptomes, dolor i tumefacció articular, impotència funcional, debilitat muscular, intolerància al fred, fatiga, risc de fractures i fotosensibilitat. Tot això condiciona tant l'entrenament físic com l'adaptació a les condicions extremes de l'alta muntanya.

Doble objectiu: visibilitat i qualitat de vida

ReumAneto va nàixer fa un any amb els objectius de visibilitzar les malalties reumàtiques i el seu impacte en el dia a dia dels pacients, i ressaltar la importància de l'activitat física per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per estes patologies.

La doctora Àngels Martínez-Ferrer, reumatòloga de l'Hospital Doctor Peset i coordinadora de ReumAneto, ha destacat l'esforç i l'esperit d'equip: “Este projecte ha sigut molt més que una ascensió, ha sigut un camí d'apoderament, de resiliència i la prova que, amb suport i determinació, es poden aconseguir metes que semblaven inassolibles”.

Martínez-Ferrer ha ressaltat la valentia de cada un dels integrants de ReumAneto per a encarar un desafiament d'estes dimensions i ha agraït a tot l'equip mèdic de l'hospital que es va sumar a l'experiència i s'ha implicat plenament en el projecte.

L'alpinista Araceli Segarra també ha expressat l'orgull de formar part de l'expedició: “Hem aconseguit trencar esta idea preconcebuda sobre les limitacions que rebem de les nostres etiquetes. Els participants de ReumAneto han demostrat que són més forts del que pensaven. La voluntat que han demostrat no sols mou muntanyes, sinó que aconseguix que les pugem”, ha assegurat.

Històries en primera persona

Una de les participants, Cristina I. Font, pacient d'espondilitis anquilosant, ha assegurat que quan es va unir a ReumAneto ho va fer amb il·lusió, però també “amb moltíssims dubtes, perquè no sabia si la meua malaltia m'anava a deixar seguir el ritme, si anava a poder físicament dur a terme totes les activitats, quines anaven a ser les repercussions, i el que he trobat ha sigut un viatge que m'ha canviat per fora i per dins”.

Cristina ha assegurat que per a ella "el projecte ha sigut un abans i un després, un espai on la malaltia no ha sigut un obstacle, sinó el punt de partida, i on el dolor s'ha entés, s'ha compartit i s'ha transformat en força".

Que ningú ens diga que no podem, perquè sí, tenim reuma, però som molt més que un diagnòstic: som persones que lluiten, que senten i que pugen muntanyes, literalment Cristina I. Font - Pacient reumàtica i membre de ReumAneto

L'expedició ha sigut declarada d'interés social per la Societat Espanyola de Reumatologia i la Societat Valenciana de Reumatologia, i ha comptat amb importants suports de diferents associacions de pacients.

També et pot interessar

stats