Les teràpies de conversió, unes pràctiques “degradants” prohibides des del 2018

Estan tipificades com una falta administrativa molt greu, amb sancions que van des dels 60.000 fins als 120.000 euros

Fragment de la llei 4/2023, per la igualtat real i efectiva de les persones trans / À Punt NTC

La Conselleria d'Educació ha posat en mans de la Fiscalia les denúncies a un professor d'un centre d'Alaquàs per a aclarir si les presumptes teràpies de conversió sexual són constitutives de delicte. Els fets els han denunciat, almenys, cinc exalumnes i l'arquebisbat també investiga els fets. Mentrestant, al centre guarden hermetisme. 

El terme teràpies de conversió abasta intervencions que tenen per finalitat canviar l'orientació sexual d'una persona o la seua identitat de gènere. “Hui dia ja no són descàrregues, però sí que són teràpies conductistes. Com si l’orientació o el desig foren qüestions de comportament”, explica Fran Fernández, el coordinador general de Lambda. 

Segons apunta el director de l'observatori valencià contra l'LGTBI-fòbia, Toño Abad, es tracta de teràpies que les mateixes Nacions Unides han qualificat de “degradants” pel tracte inhumà tant a les persones que s'hi sotmeten voluntàriament com involuntàriament. 

Les teràpies de conversió sexual estan prohibides en l'article 17 de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, la denominada llei trans. La norma no arreplega sancions, però sí que ho fa la llei valenciana d'igualtat de les persones LGTBI, que va declarar il·legals estes pràctiques l'any 2018. Estan tipificades com una falta administrativa molt greu, amb sancions que van des dels 60.000 fins als 120.000 euros. 

I fins i tot arreplega el tancament o suspensió temporal del servei o instal·lació fins a cinc anys. Des de l'observatori valencià contra LGTBI-fòbia demanen que estes pràctiques tinguen conseqüències penals.

També et pot interessar

stats