Els pastors utilitzen la transhumància per a fugir de les temperatures més elevades

Com feien els seus avantpassats, transporten els ramats de les zones costaneres cap a la muntanya, a la recerca de temperatures més baixes

Els pastors utilitzen la transhumància per a fugir de la calor / À Punt NTC

L'arribada d'unes temperatures més elevades fa que els pocs pastors que queden practiquen, com els seus avantpassats, la transhumància. Busquen un clima i unes pastures més fresques. Un d'ells és Gonzalo Gargallo, que este divendres de matí ha portat un ramat de més de 500 ovelles per l'últim tram del recorregut que els ha portat des del Baix Maestrat fins a les muntanyes dels Ports. 

Gonzalo fa quaranta anys que és pastor d'ovelles, una professió que ha heretat dels seus avantpassats. A la primavera, trasllada el ramat a peu des del litoral fins als terrenys més elevats del sud de Terol. Un recorregut que travessa muntanyes i pobles com Vilafranca, a més de mil metres d'altitud. "Es tracta de buscar l'eterna primavera: a l'hivern buscar el clima més càlid a la costa i a l'estiu, la frescor dels passos de muntanya", ha explicat.

Esta activitat permet trobar aliment fresc per a les ovelles, però enguany pateixen la falta de pluja. Per això, la despesa augmenta i cal complementar l'alimentació. Huitanta quilòmetres de travessia on Gonzalo compta amb l'ajuda de Juanjo Muñoz, el seu company de pasturatge, per a conduir el ramat. Una pràctica que també està, a hores d'ara, en via d'extinció.

Els dos fan camí i ja saben que a la tardor, quan comence el fred, tornaran cap a la costa. 

També et pot interessar

stats