"Onze llits": una campanya per a conscienciar dels trastorns per conductes alimentàries

A la Comunitat Valenciana n'hi ha diagnosticats 50.000 casos, però només podem trobar onze llits a la unitat especialitzada de La Fe

Mapa de la campanya "Onze llits" / www.11camas.com

A la Comunitat Valenciana hi ha diagnosticats 50.000 casos de trastorns per conductes alimentàries, mentre que només hi ha onze llits a la unitat especialitzada de La Fe. Per a denunciar la problemàtica i donar-li solució es va crear la campanya "Onze llits", que demana a l'administració més recursos per a abordar esta malaltia mental.

La iniciativa està liderada per Dolores i Rafael, pares d'una adolescent amb anorèxia que es va llevar la vida ara fa dos anys. Amb dèsset anys, i com diuen la mare i el pare, Isabel es va escapar per la finestra, encara que tenia tots els requisits per a ser ingressada d'urgència.

"Com a pares és desesperant no saber on acudir o què fer quan veus que la teua filla cada dia va empitjorant", explica Rafael Martínez. "El que pretenem amb estes xarrades és trencar el silenci", sentencia.

Dolores i Rafael arrepleguen signatures i fan xarrades per a conscienciar, ajudar i pressionar l'administració a millorar els recursos i l'eficiència en l'atenció de la salut mental. "Es curen, però cal dir que un de cada cinc moren i el 90% tenen pensaments suïcides. Abordant els trastorns relacionats amb l'autopercepció i la distorsió de la imatge corporal (TCA) podríem evitar moltes tragèdies", explica Martínez.

Alhora, a través de l'associació Afem de Requena, han instaurat un programa de prevenció als centres educatius. "Es treballen hàbits saludables, amb cinc àpats al dia, exercici moderat, relacions socials presencials, poques xarxes socials i acceptació del propi cos", explica José Nolasco, psicòleg d'Afem Altiplano.

Ela Huedo i Cristinica Gómez són pacients que estan aconseguint deixar arrere estos trastorns i ara conten la seua història a través de diferents mitjans. Expliquen que les xarxes socials han fet molt de mal a la joventut, perquè la comparació amb les influenciadores o personatges famosos és inevitable.

"Una vegada vaig telefonar i em van dir que la pròxima cita seria al cap de mes i mig, i a mi em va caure el món damunt", recorda Gómez. "Han passat huit anys i encara seguisc amb psiquiatre. Estic donada d'alta, però el trastorn mental pot durar dècades", expressa.

Malauradament, el problema està lluny de solucionar-se. De moment, enguany, els casos de trastorns de conducta alimentària diagnosticats han augmentat un 12%.

També et pot interessar

stats