Els municipis valencians busquen la manera d'omplir les piscines en un context de sequera

Amb l'entrada de l'estiu, la població i el consum d'aigua augmenten considerablement

L'alcalde de Morella revisa la piscina municipal / À Punt NTC

Amb l'entrada de l'estiu, molts municipis valencians veuen com augmenta la població amb l'arribada de turistes, un increment que suposa també un augment de recursos. Malauradament, en un context de sequera i en estat d'emergència en tres demarcacions hidrogràfiques —la del Sénia al nord, la del Palància a l'interior i la de Marina Alta—, els ajuntaments han de fer malabars per a poder omplir les piscines, molt demandades durant esta època de calor.

A Canet lo Roig (Baix Maestrat) han de planificar bé i fer un esforç logístic i econòmic per a evitar la sequera, que ja toca a la porta. "La piscina s'ha omplit amb camions cisterna que no són sanitaris perquè costen menys diners", explica María Ángeles Pallarés, alcaldessa de Canet lo Roig. La regidora de Benestar Social, Desiré Barceló, explica que "es fan totes les mesures cada dia perquè els nivells de clor i pH siguen correctes".

A Morella (Ports), la situació és molt més crítica i s’intensifica el dilema entre la sequera extrema i la pluja de turistes. Passa de consumir 400.000 litres diaris durant l'any a un milió diari durant l’agost, especialment enguany amb la celebració del Sexenni. Per este motiu, l'Ajuntament ha pres mesures.

"El que farem és transportar la mateixa aigua des de la fàbrica Giner fins a la piscina del poble en diversos camions cisterna per a no utilitzar l'aigua de la xarxa de Morella, que al final és la que més necessitem", explica l'alcalde, Bernabé Sangüesa. També aclareix que, a pesar de tot, sí que es notaran canvis en la piscina perquè tenen planejat restringir el reg i les dutxes posteriors per al bany, ja que "utilitzaven una enorme quantitat d'aigua".

El poble que té la piscina completament descartada és Ares del Maestrat, on més patent es fa que ens endinsem en el pitjor dels 33 últims anys hidrològics. Encara que es troba només a seixanta quilòmetres de Canet lo Roig, la situació és molt més greu, i les sis basses del poble, buides, semblen més aviat un paisatge lunar.

També et pot interessar

stats