Els metges de sanitat exterior denuncien la falta de personal

Asseguren que treballen sota mínims des de fa anys i que els resulta impossible atendre la demanda de vacunació o preparar-se per a qualsevol alerta sanitària

Imatge d'arxiu d'una llibreta de vacunació / À Punt NTC

L'Associació de Metges de Sanitat Exterior, que s’encarrega de la vigilància sanitària a les fronteres i de la vacunació de viatgers que venen de fora, denuncia que estan treballant sota mínims. Asseguren que cap d’eixes funcions s’està fent amb eficàcia per una falta de personal que qualifiquen de “crònica” i unes condicions salarials que consideren inassumibles.

“Hi ha qui s’ha tret l'oposició de Sanitat Exterior, que ha superat quatre exàmens, inclosa una d’idioma i, quan arriben i els conten les condicions en què exerciran, no volen prendre possessió”, explica Ángel Viudes, portaveu de l’Associació de Metges de Sanitat Exterior.

Estos professionals asseguren que no és una qüestió puntual, sinó més prompte un problema crònic que fa anys que denuncien. Afirmen que la diferència de sou entre un professional de la sanitat exterior i un d'atenció primària pot aplegar a mil euros. “Ens obliguen a fer unes guàrdies, de dilluns a diumenge, amb un pagament que arriba a ser d’un euro per hora”, lamenta Viudes.

Amb l'arribada de l'estiu, la falta de recursos és més clara perquè augmenten les persones que volen vacunar-se per a viatjar. Mantenen que és “quasi impossible demanar cita” i que cada vegada “hi ha més viatgers”. De fet, la llista d'espera de vacunació internacional és de quatre mesos en alguns centres i esta sols és una de les seues funcions.

A més, Sanitat Exterior també gestiona el control sanitari dels mitjans de transport internacional, com els creuers que atraquen a Espanya. Donada la falta de personal, els metges de sanitat exterior asseguren que, amb els recursos actuals, no podrien atendre com cal una alerta sanitària, i això que València és un dels huit ports de l'Estat espanyol classificats com a punt d'entrada, amb capacitat d'atendre emergències de salut pública de forma immediata.

També et pot interessar

stats