Educació torna a posar sobre la taula el debat de la unificació dels exàmens d'accés a la universitat

Els experts alerten que el currículum per autonomies és diferent i no es podrien fer els mateixos exàmens, però sí que es podrien unificar criteris

Educació demana unificar els examens de les autonomies per accedir a la universitat / À Punt NTC

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha tornat a insistir hui en la necessitat que hi haja un únic model de prova d'accés a la universitat en tot l'Estat. Actualment, hi ha disparitat, per exemple, en el nombre de preguntes dels exàmens o en la penalització per faltes ortogràfiques.

En el mapa de les qualificacions mitjanes obtingudes per l'alumnat en l'última PAU, la Comunitat Valenciana se situa a la cua, amb un 7,3. També trauen algunes de les notes més baixes autonomies amb llengua pròpia, com ara Balears o Galícia, que també s'examinen d'una assignatura més.

Toni Gil Trilles, coordinador de les PAU del sistema universitari valencià, ha explicat que "està comprovat que Catalunya, les Illes Balears i Galícia són les que estan a la cua, les que tenen unes qualificacions més baixes".

En comunitats com Cantàbria, es pot restar per faltes d'ortografia un màxim d'un punt i mig, mentre que ací es poden arribar a descomptar tres punts. Eixes diferències fan que hi haja qui es plantege fer l'examen en altres autonomies.

José Francisco Monserrat, vicerrector d'Internacionalització i Comunicació de la UPV, ha dit que "hi ha estudiants que estan tractant de fer estratègies de mobilitat, inclús de canviar-se de comunitat en segon de batxillerat, en una comunitat que saben que poden tindre una nota més alta".

Per això ja fa temps que hi ha veus que reclamen uns exàmens únics. Una possibilitat que els experts no acaben de veure, perquè el currículum és diferent i no es podrien fer els mateixos exàmens. En canvi, sí que es poden unificar criteris. "Sí que podem arribar o intentar arribar a consensuar el màxim possible perquè després l'admissió a la universitat tinga més igualtat", ha apuntat Gil Trilles. Monserrat també ha assegurat que "és una bona direcció".

Tenen previst tractar esta unificació de criteris al setembre en les pròximes jornades de la conferència de rectors d'universitats.

També et pot interessar

stats