Dotze entitats demanen al govern espanyol millores normatives contra incendis després del de Campanar

La plataforma presentada este dijous sol·licita noves mesures en la normativa i assenyala que a Espanya el 15% del parc immobiliari respon a edificacions d'especial sensibilitat

Imatge d'arxiu de l'edifici de Campanar després de l'incendi / Rober Solsona

Dotze entitats de l'àmbit de l'enginyeria, la seguretat i l'edificació s'han unit per a reclamar al govern una revisió de la normativa espanyola actual en matèria de protecció contra incendis als edificis després de l'ocorregut a Campanar (València), en el qual van morir deu persones.

En un comunicat, el col·lectiu de bombers, enginyers, empreses de seguretat i de protecció contra incendis han demanat que s'endurisquen les exigències dels productes i sistemes utilitzats en façanes. Són una de les vies més ràpides de transmissió d'incendis en un edifici: a escala mundial este tipus de focs en grans immobles s'ha multiplicat per set en els últims trenta anys.

El 15% del parc immobiliari té edificacions sensibles

La plataforma presentada este dijous sol·licita noves mesures en la normativa per a limitar la propagació vertical i horitzontal del foc i exigeix, a més, que els components i sistemes utilitzats en edificis considerats sensibles no siguen combustibles.

Assenyalen que a Espanya el 15% del parc immobiliari respon a edificacions d'especial sensibilitat per l'alta ocupació, per l'alçària elevada (a partir de 18 metres), per dificultats d'evacuació (hospitals, col·legis, residències de majors) o per tindre façanes d'accés difícil per als equips d'intervenció.

En este sentit, el director de l'Observatori de Nous Riscos d'Incendi, Andrés Pedreira, lamenta que el codi tècnic de l'edificació, aprovat el 2019 després de l'incendi de la torre Grenfell a Londres, continue sent insuficient i menys estricte i que Espanya es trobe a la cua en exigències reguladores per a previndre la propagació d'incendis per façanes.

La propagació del foc en edificis, sis vegades més ràpida

Referent a això, apunten que la propagació d'incendis en edificis és hui sis vegades més ràpida que en la dècada de 1950 i el nombre d'intervencions dels bombers per incendis en edificis (incloent-hi els d'ús residencial) ha passat de 22.506 el 2016 a 32.437 el 2022.

En el cas d'Espanya, el parc immobiliari té 45 anys de mitjana i més de 9 milions d'edificis requereixen rehabilitació per a estar aïllats adequadament enfront del fred o la calor.

Les entitats adherides són l'Associació Professional de Tècnics de Bombers, el Consell General de Col·legis Oficials de Graduats i Tècnics Industrials d'Espanya, l'Associació de Fabricants de Llanes Minerals Aïllants, l'Associació Espanyola de Societats de Protecció contra Incendis, la Fundació Foc, l'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Teules d'Argila Cuita (Hispalyt).

També l'Associació Espanyola d'Empreses de Seguretat, l'Associació d'Empreses i Experts de Seguretat de Galícia, l'Associació Catalana d’Empreses de Seguretat, la European Fire Sprinkler Network, la Unió d'Associacions de Seguretat i la Fundació Inade. Esperen que s'hi sumen més.

També et pot interessar

stats