Consells per a evitar ofegaments: acudir a zones amb vigilància i analitzar sempre el lloc de bany

En només 24 hores han mort quatre persones a la Comunitat Valenciana, coincidint en el temps una onada de calor i els vents de llevant

Imatge d'arxiu d'un socorrista a Guardamar del Segura / À Punt NTC

Quatre persones han mort ofegades a les platges del sud de la Comunitat Valenciana en només 24 hores, un inici negre de la temporada de bany, quan a penes acaba de començar el mes de juny. Diuen els experts que uns estius molt més llargs i les temperatures extremes podrien estar darrere d'este increment. La majoria de les víctimes són persones estrangeres i d'edat avançada. 

À Punt ha parlat amb José Luis Oliva, coordinador de Platges de Creu Roja a Guardamar perquè detalle quines raons hi ha darrere d’este increment sobtat de les morts i també la manera d'evitar la tragèdia a la mar. Coincideix en el temps que hi ha hagut una onada de calor i els vents de llevant: “es generen corrents de retorn i atrapen, sobretot, persones majors i xiquets”. 

La temporada de banys a la mar ja no es limita als mesos d'estiu, però no passa el mateix als serveis de socorrisme a les platges. “Encara no ha començat la temporada d’estiu, però la gent ja veu que l’aigua està bona”, afirma Oliva. 

Els experts recomanen acudir a zones amb vigilància i analitzar sempre la zona de bany: “No hem d’entrar a la lleugera sense saber on prenem el bany”. I, atenció perquè precisament a les zones que no tenen ones, són aquelles on sol haver-hi més corrents marins. A Guardamar les marquen amb unes banderoles determinades. Però si el corrent ens arrossega cap a dins, cal deixar-se dur fins que la ressaca desaparega. “Una vegada dins s’ha de buscar la inèrcia de les ones per a tornar a la riba”, explica l’expert. I, per descomptat, fugir dels rescats heroics i avisar sempre els socorristes.

També et pot interessar

stats