Catalá anuncia 355.000 m² de zones verdes, 6.600 plaques solars i 178 milions per a autobusos elèctrics

La València Cities Climate Week converteix la ciutat en un fòrum per a abordar els desafiaments climàtics amb 800 especialistes en tres convencions especialitzades sobre urbanisme, sostenibilitat, innovació i desenvolupament

L'alcaldessa de València, María José Catalá, durant la intervenció en 'Les notícies del matí' d'À Punt

Comença la València Cities Climate Week, un encontre on representants de diverses ciutats europees es reuneixen per a abordar els reptes del canvi climàtic i les mesures de futur perquè les ciutats siguen més sostenibles. És un dels actes dins de la Capitalitat Verda Europea de València.

Estan previstes tres cimeres concentrades en una on es parlarà d'urbanisme, sostenibilitat i innovació. Hi participen al voltant de 800 especialistes i representants de nombroses ciutats europees.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha inaugurat la Cities Climate Week al costat del director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, Patrick Child, que és també el director de la missió 100 ciutats intel·ligents i neutrals climàticament de l'òrgan europeu.

Catalá ha destacat en Les notícies del matí la importància de l'esdeveniment per a avançar en iniciatives noves pioneres d'autoeficiència energètica i assolir l'objectiu de la neutralitat climàtica el 2030.

A més, ha detallat els tres objectius en què treballa l'ajuntament de la capital del Túria. "Un objectiu és guanyar en els pròxims anys 355.000 metres quadrats de zones verdes per a la ciutat. Ens hem plantejat que cada veí de València tinga 8 metres quadrats de zona verda", ha subratllat Catalá. Esta xifra equival aproximadament a dos vegades la superfície dels Jardins del Real, també coneguts com els Vivers.

El segon objectiu està centrat en qüestions d'eficiència energètica. L'alcaldessa ha indicat que estan "instal·lant 6.600 plaques solars als cementeris municipals que absorbiran els pròxims anys mil tones de CO₂ i generaran una eficiència energètica que abastirà d'electricitat 800 llars en vulnerabilitat energètica".

I, en tercer lloc, Catalá ha ressaltat "la posada en marxa d'un pla d'inversions molt ambiciós de 172 milions d'euros perquè l'any 2028 en l'EMT de València el 98% dels autobusos siguen totalment híbrids elèctrics".

València Cities Climate Week: un fòrum per a abordar els desafiaments climàtics

La València Cities Climate Week convertirà des d'este dimarts la ciutat en fòrum per a l'intercanvi d'estratègies i unió de forces amb la finalitat d'"abordar els desafiaments climàtics i construir un futur més resilient i sostenible" per a les urbs europees, segons ha informat el consistori valencià.

La trobada, que es desenvoluparà esta setmana, se celebra en el marc de la Capitalitat Verda Europea que València ostenta durant 2024. La cita conjumina tres convencions especialitzades sobre urbanisme, sostenibilitat, innovació i desenvolupament.

Tècnics municipals, alcaldes de ciutats espanyoles i de la resta d'Europa, especialistes d'entitats d'innovació i sostenibilitat i persones impulsores de xarxes de cooperació internacional participen en els tallers, panells, trobades i sessions plenàries sobre governança, resiliència i sostenibilitat que tindran lloc en la València Cities Climate Week.

Les tres convocatòries internacionals d'esta trobada són l'assemblea general d'Energy Cities, la conferència anual de la missió de ciutats de la Comissió Europea —dins de l'àmbit del programa Horitzó Europa— i el Fòrum Europeu de Resiliència Urbana (Euresfo).

El Palau de la Música de València és l'espai que acull les sessions, conferències, taules redones i trobades previstes en el programa, on s'esperen especialistes de tota Europa.

L'assemblea general d'Energy Cities

El primer dels congressos, l'assemblea general d'Energy Cities, reuneix líders i veus expertes en energia sostenible, representants municipals de trenta països d'Europa i altres continents que mostraran "alternatives concretes desplegades per les ciutats per a fomentar un canvi cultural ampli en l'àmbit de la governança política i econòmica", ha precisat l'ajuntament.

Els participants protagonitzaran debats i sessions sobre iniciatives de transició, explorant exemples reals i estratègies de descarbonització, gestió eficaç de residus i capacitació per a una transició energètica justa.

El Fòrum Europeu de Resiliència Urbana (Euresfo)

Euresfo és una iniciativa europea impulsada per ICLEI (Governs Locals per la Sostenibilitat) i l'Agència Europea de Medi Ambient que coorganitzada la ciutat de València.

Este fòrum comptarà amb més de vint sessions i tallers interactius amb més de cent ponents i moderadors, incloent-hi representants de les ciutats membres d'ICLEI de Burgas (Bulgària), París, Dresden (Alemanya), Atenes, Roma, Valongo (Portugal), Barcelona, Malmö (Suècia), Esmirna (Turquia) i Mikolaiv i Ostrog (Ucraïna), entre altres.

Conferència sobre ciutats intel·ligents i neutrals climàticament

La conferència sobre ciutats intel·ligents i neutrals climàticament se celebra sota el lema "Empoderar les ciutats: la missió de ciutats intel·ligents i neutrals des del punt de vista climàtic en acció".

Representants polítics i professionals de les 112 ciutats de la missió participen en les sessions al costat dels integrants de NetZeroCities, així com alts membres de les institucions de la UE.

També et pot interessar

stats