El canvi climàtic accelera l’estrés hídric de les palmeres

L’Ajuntament d’Elx està eliminant estos arbres monumentals de la ciutat amb perill de caure

L'Ajuntament d'Elx comença a eliminar les palmeres urbanes / À Punt NTC

Al carrer de Pere Joan Perpinyà d’Elx, es planten este dimecres al matí plataners d'ombra. Un arbre que s'ha triat per a substituir 84 palmeres d’este entorn urbà, de les quals se'n talaran 33 i se'n trasplantaran 51, una decisió amb polèmica perquè, tot i que estes palmeres no estan protegides dins de la llei del Palmerar històric, formen part de la seua imatge. “La nostra aposta pel bé de l’ofici és que es revisen les palmeres i es canvien aquelles perilloses per unes de bones”, explica Vicente Campos, president de l’Associació de Palmerers d’Elx. 

Segons un informe tècnic, més de cinquanta d’estes palmeres tenen problemes i s’ha decidit eliminar-les per la seguretat dels veïns. L’Ajuntament defén que la palmera no és una espècie per a la via pública sinó per a estar als horts. Ara han encarregat un pla director per a planificar a futur l’arbrat de la ciutat. “Els palmerers, quan pugen als arbres, van delimitant quines són perilloses o no. A pesar d’això, demanarem un pla director per a saber en quin pla estan”, apunta el regidor de Parcs i Jardins, Claudio Guilabert. 

La palmera és la imatge de molts pobles de la Comunitat Valenciana. Un arbre que s’associa al desert, però s’ha oblidat que sempre estan al costat d'un oasi. La palmera necessita aigua i el canvi climàtic ha accelerat el seu estrés hídric. 

També et pot interessar

stats