Els canons d'aigua del Saler, en marxa pel risc extrem d'incendis
L'Ajuntament torna a activar esta ferramenta de protecció, instal·lada a finals del 2023, per a refredar el terreny
Les altes temperatures que patim este estiu, després del juny més calorós de la història, estan provocant una sequera extrema en el terreny que eleva notablement el risc d'incendis. El centre de coordinació d’emergències de la Generalitat ha activat per a este dimecres el nivell de preemergència 3, que implica risc extrem. Una de les zones que estan en el punt de mira en esta successió de dies de basca és l'entorn del parc natural del Saler, a València, escenari de diversos focs —fortuïts i provocats— en els últims anys. L’Ajuntament ha tornat a activar el sistema de canons d’aigua per a refredar la massa forestal d'este pulmó verd.
El dispositiu, que va començar a construir-se el novembre del 2023, contribueix a dotar d'una major protecció l'entorn natural de la Devesa del Saler. Les mànegues tenen unes torres de suport, d’entre dotze i setze metres d'alçària per a adaptar-se a l'altura de la vegetació i, fins i tot, al creixement.
Els huit canons antiincendis poden llançar quasi 3.000 litres d’aigua per minut i estan col·locats estratègicament en zones puntuals per a abastar un radi d'acció complet, de 360 graus, i connectats a un dipòsit de 500 metres cúbics d’aigua que els alimenta. Teo Javaloyes, caporal dels bombers municipals de València, ha remarcat la utilitat d'esta ferramenta en l'extinció d'incendis, especialment en dies tan calorosos com el de hui. "Refreda el terreny i a nosaltres ens dona molta seguretat", ha apuntat.