Les víctimes de violència de gènere disposaran de transport per a anar a denunciar o al jutjat

La Conselleria de Justícia i el govern espanyol col·laboren en el protocol de trasllats d'aquestes dones a dependències policials o judicials i serveis assistencials

Reunió de coordinació entre la Conselleria de Justícia i la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, aquest dilluns
Reunió de coordinació entre la Conselleria de Justícia i la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, aquest dilluns / Generalitat

Les víctimes de violència de gènere disposaran, a partir d'ara, d'un servei gratuït de taxi per a tralladar-se a les dependències judicials o serveis d'assistència social. És una de les novetats del protocol que protegeix les dones víctimes de les agressions masclistes i que han presentat conjuntament aquest dilluns la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero. 

Fins a l'actualitat, aquest servei havia funcionat com a projecte pilot en el jutjat de violència sobre la dona número 1 de Vila-real en 2019. Aquell any es van fer un total de 69 trasllats, tot i que la pandèmia de Covid-19 va fer que caigueren a 60 en 2020, segons xifres de la Conselleria de Justícia. Ara, el servei es farà extensiu a tota la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu d'evitar l'estigmatització de les dones amb el trasllat en cotxes policials. 

El protocol, que coordinen ambdues administracions, regula el trasllat d'aquelles víctimes de violència de gènere que residisquen o es troben a la Comunitat Valenciana, així com el dels fills i filles, que no disposen de recursos o mitjans de transport propis, en qualsevol moment del procediment judicial. Fins i tot, abans d'interposar una denúncia i amb posterioritat a la vista. 

Els serveis de trasllat abastaran l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i consistiran en desplaçaments eixint del lloc de residència de la víctima o la dependència policial o judicial en què estiguen, fins al jutjat. Igualment abasta la xarxa d'oficines d'assistència a les víctimes del delicte de la Generalitat (OAVD) i la tornada a l'habitatge o a altres domicilis segurs, així com qualsevol altre recurs habitacional de la Xarxa d'Assistència Social Integral.

La previsió del projecte, que té una dotació pressupostària de 175.000 milions d'euros, és atendre unes 6.000 dones a l'any. La consellera Bravo, tot i això, ha assegurat que s'augmentarà la partida en cas de ser necessari perquè "el domicili no siga un element discriminador per a cap víctima".

També et pot interessar

stats