Vicente Garrido analitza el crim de Patraix: "Ella sentia que el seu home era una tapa que li impedia volar"

El criminòleg, explica el procés de dominació que va exercir María Jesús sobre Salvador Rodrigo, l’home que va matar Antonio. 

Vicente Garrido, catedràtic de Criminologia de la Universitat de València.
31 de març 2021 - 13:01

À Punt Mèdia ha oferit el desenllaç d’El crim de Patraix, en una segona entrega de L’hora fosca, el nou programa d’investigació setmanal de la televisió pública valenciana en associació amb Voramar Films.

El serial se centra en la investigació del crim, que fa un gir radical quan es grava una conversa en la qual s’al·ludeix de forma indirecta a l’assassinat d’Antonio Navarro. Els interlocutors són María Jesús Moreno i Salvador Rodrigo, un home desconegut que manté una relació secreta amb la viuda. La sèrie de gravacions de les escoltes telefòniques de la policia són clau, perquè sobre aquestes se sosté tota l’acusació. 

Vicente Garrido, catedràtic de Criminologia de la Universitat de València, explica el procés de dominació que va exercir María Jesús sobre Salvador i com aquest va actuar per a matar Antonio. Hi assenyala tres factors claus com a motivacions del crim. En primer lloc parla de la vessant social i del cercle familiar que envoltava la parella. Segons l'especialista en criminologia, María Jesús no volia divorciar-se perquè no volia ser "la roïna de la pel·lícula". Garrido explica les dificultats que va trobar la jove per a trencar una parella consolidada socialment, i fa èmfasi en la imatge idílica que María Jesús volia projectar per tal d'evitar ser jutjada per l'entorn més proper. 

"Ella sentia que la víctima era un tapa, que li impedia volar"

D'altra banda, el criminòleg aprofundeix en els factors emocionals i fa una radiografia del perfil manipulador de l'acusada: "Sentia que la víctima era un tapa, que li impedia volar". En aquest moment és quan intervé Salvador, amb qui manté una relació secreta.

El grup d’homicidis demana la intervenció del tefèfon de Salvador. Les gravacions de les escoltes telefòniques són clau en la investigació
El grup d’homicidis demana la intervenció del tefèfon de Salvador. Les gravacions de les escoltes telefòniques són clau en la investigació / 'L'hora fosca'

En la singular amistat que ambdós mantenen pot estar la clau per a aclarir el cas. "En ell va trobar algú disposat a carregar amb la responsabilitat del crim”. Salvador és, en paraules de Garrido, "un ser no pensant" sobre el qual l’acusada exerceix dominació i control. Amb Salvador com a autor material del crim, María Jesús disposa en tot moment del control de l'assassinat. Un fet que contrasta amb el que el mateix psicòleg qualifica com a "ingenuïtat" per part de la jove per arribar a pensar que podia eixir exempta d'incriminació en els fets. 

També et pot interessar

stats